OPINIÓ

Clara Seguí

Coordinadora d'Identitat Pastoral de la Fundació Pere Tarrés

31.03.20
Què haurem après d'aquest temps?

Temps de lectura: 3 minuts

Ja fa dues setmanes que estem a casa i sabem que encara ens en queden algunes més. I en molts moments, la pregunta que em faig és: en sortir de nou al carrer, què haurem après d'aquest temps? Ens servirà per agafar força i després llançar-nos a viure amb més intensitat? 

Quan plantegem un viatge o una ruta de totes les possibles destinacions que hi ha al nostre abast, ens donem temps per pensar on volem anar, com ho podem fer per arribar allà o què necessitarem pel camí, entre d’altres. Com millor preparat estigui tot, més fàcil ens serà arribar allà on volem. Igual ens passa amb la vida. Com més clar tinguem el què volem més fàcil serà arribar-hi. 

Ara tenim la millor oportunitat per aturar-nos i reflexionar, meditar i fer silenci per preguntar-nos on estic i cap a on vull anar? També per mirar i avaluar quines coses creiem que funcionen o quines pensem que necessitem millorar. Fins i tot, tenim temps per escoltar el cor i connectar de nou amb els somnis més profunds i redefinir la ruta i el camí que volem fer amb la nostra vida. 

"Igual ens passa amb la vida. Com més clar tinguem el què volem més fàcil serà arribar-hi"

I com ho fem? 

Cada persona és diferent. Això fa que la manera de connectar amb un mateix no serveixi sempre per a una altra persona. Si no ho heu fet mai, us proposem alguns exercicis per iniciar-vos i connectar amb el vostre jo més intern. 

Per les persones que són més visuals, els pot ajudar realitzar alguna visualització. Abans de començar-hi, caldrà trobar un espai còmode i començar fent respiracions per relaxar-se. Un cop ho estiguem us proposem que us imagineu que estem en un cinema i la pel·lícula que veurem és sobre la nostra vida. Ens aniran apareixent els moments més importants viscuts, les persones que han deixat petjada en nosaltres i mentre visualitzem aquests moments escoltem el nostre cor. I és aquí on ens podem preguntar: Com ens sentim?
La pel·lícula no acaba aquí. No ens aturem al 2020 sinó que pensem en com m'agradaria que aquesta fos d'aquí a 5 anys, 10, o fins i tot, en com vull que acabi la pel·lícula. Un cop fet aquest exercici, que no cal fer-ho només en una sessió sinó que pot ser una sèrie per capítols, ens hem de donar un temps per reflexionar sobre què podem fer ara perquè el final sigui el que realment volem. 

Per les persones que són més auditives, la música és una gran eina per connectar amb nosaltres mateixos/es. Però aquest cop cal escoltar-la amb el cor. Podem posar música instrumental o la que més ens agrada i deixar que a través d’aquesta, els nostres sentiments aflorin. Només per posar un exemple. Hi ha una cançó d'en Miki Nuñez titulada "Escriurem". Podem escoltar-la i a partir de la cançó reflexionar sobre què ens agradaria escriure amb la nostra vida. 

Les persones que són més verbals tenen una gran oportunitat per iniciar un diari on escriure els seus pensaments durant el dia, allò que han viscut, els anhels que van sorgint... I al cap d'un temps, donar-se l'oportunitat de llegir l'escrit i veure quines són les coses que es van repetint. Una altra proposta és donar gràcies cada dia i adonar-nos-en així del que és realment important per cadascú. 

Les persones que prefereixen un estil kinestètic (tocar i experimentar) els pot ajudar fer un collageAquest, en un primer moment pot representar les diferents dimensions de la vida. Per ajudar-vos podeu preguntar-vos: com estic amb mi, amb les amistats, amb la família, amb el treball. Per realitzar aquesta activitat pots utilitzar els materials que tinguis a la teva disposició: revistes, retalls de tela, llana... Un cop fet el collage pots reflexionar sobre quines coses m'agradaria canviar. I per fer-ho més pràctic, pots anar transformant sobre el mateix collage aquelles coses a modificar fins que representi el que m'agradaria que la meva vida fos. Cada canvi que anem realitzant ens podem preguntar: Què faig? Per què ho faig? Què representa per mi? 

Hem fet una proposta d'algunes activitats que representen les diferents maneres d'aprenentatge que tenim. En podríem proposar moltes més. Però el més important és que ens animem a fer algun exercici, ens aturem i ens escoltem una estoneta.

ETIQUETES

Covid-19

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: