OPINIÓ

Carlos Muñoz

Coordinador acadèmic de lleure FCiE- Fundació Pere Tarrés

07.11.18
L'escola del Mar, l'inici d'un model educatiu

Temps de lectura: 3 minuts

M’agradaria que mentre llegeixes aquestes paraules tanquessis els ulls, de manera metafòrica, i tractessis d’imaginar una escola. No ha de ser una escola convencional. Per començar estaria situada vora el mar, amb accés des del carrer però que, aixecada per pilons, estigués situada sobre la mateixa sorra. Els infants tindrien l’espai de la platja com a pati d’esbarjo i, fins i tot, amb gandules amb les que poden gaudir d’una migdiada pròpia de les vacances d’estiu. En aquesta escola, de manera gratuïta, nens i nenes de diferents condicions socials compartirien aula. A la vegada, també s’integrarien participants de diferents barris o districtes, que per facilitar el camí a l’escola podrien, per exemple, portar un braçalet identificatiu per no pagar el transport públic. 

Com si d’unes colònies d’estiu es tractés, els infants serien responsables de diferents serveis com ara: ajudar als docents amb el material, parar i desparar taula, treballar a la biblioteca, etcètera. Fins i tot hi hauria qui s’encarregaria setmanalment d’explicar les vivències en el diari de l’escola. Tots aquests càrrecs s’escollirien a partir d’eleccions i votacions per triar qui representaria a la classe en cada àmbit. Per últim, en aquesta escola els aprenentatges sorgirien a partir del joc, de la creativitat i dels diversos llenguatges expressius. A la vegada es tractarien en igualtat de condicions les matèries relatives a la música, a la lectura, a les matemàtiques, a la ciència i a les arts. També integraria com a competències de l’alumnat l’autonomia personal i la consciència col·lectiva, sempre pensant en formar futurs ciutadans del món. 

Resulta que aquesta escolava va existir i es deia Escola del Mar. Va ser fundada l’any 1922 al barri de la Barceloneta pel pedagog Pere Vergés i per iniciativa de la comissió de Cultura de l’ajuntament de Barcelona. Segurament no ho coneixes ja que l’escola va ser bombardejada ara fa 80 anys en aquell capítol tant fosc de la nostra història. 

El mateix any 1922, a Calafell, sota la direcció de Pere Vergés i coordinades per Artur Martorell va néixer la República de Vilamar. Un projecte que dotava de contingut pedagògic i educatiu la proposta de colònies d’estiu higienistes que al 1893 la Societat Econòmica d’Amics del País ja havia proposat. Per sort, aquest projecte no va ser bombardejat. De fet, amb els anys s’ha anat actualitzant i avui dia podem dir amb orgull que 125 anys després continuem oferint aquestes activitats amb qualitat i servei.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: