OPINIÓ

Marc Carbonell

Membre de l'equip de rescat de SOS Méditerranée a bord de l'Aquarius

20.06.18
La desinformació del Mediterrani

Temps de lectura: 3 minuts

El dijous 7 de juny a les 12 del migdia tancava la cremallera de la meva motxilla, dins de la cabina número 19 de l'Aquarius. Ja ho tenia tot preparat, a les 7 del vespre l'avió sortia en direcció Barcelona. 

Havia finalitzat la meva segona missió a bord de l'Aquarius. Exactament 48 hores després que l'avió que m'anava a portar cap a casa enlairés, els meus amics i companys d’expedició, amb els que havia compartit les últimes 6 setmanes, es disposaven a preparar tot el material de rescat possible, mentre es dirigien a tota velocitat cap al primer rescat crític d'una operació que de forma innecessària s'allargaria més de 8 dies. 

Mentre l'Aquarius s'enfrontava a un dels moments més incomprensibles i difícils d'ençà que va salpar per primera vegada el febrer de 2016  amb l'objectiu d'impedir més morts al Mediterrani central, es parlava molt d'en Matteo Salvini i de la seva famosa decisió i les conseqüències que ha forçat, de les polítiques migratòries, de les opinions públiques i també de com els estats han de respondre a la immigració il·legal. Però es parlava ben poc i encara avui, del llarg i dur camí que han hagut d'afrontar i que encara els queda per recórrer a les 630 persones que van desembarcar diumenge passat a València.

La desinformació del Mediterrani

També s'ha parlat poc de les gairebé 1000 persones que van arribar a les costes del sud de la península el divendres passat, i tampoc s'ha parlat gaire de les 4 persones mortes mentre recorrien l'Estret de Gibraltar aquell mateix dia. 

El 10 de juny, quan l'Aquarius era ordenat per l'IMRCC (Centre de Coordinació de Rescat Marítim Italià) a mantenir la seva posició entre Malta i Sicília amb 630 persones rescatades a bord, i començava a créixer l’expectació mediàtica, un avió d'una ONG que sobrevolava aquell mateix matí les aigües internacionals entre Itàlia i Líbia va albirar fins a 6 pasteres en greu perill de naufragar que portaven gairebé un total de 1000 persones, però tampoc se'n parlava massa. 

Aquestes persones van ser rescatades i van arribar al port de Catània el dia 13 de juny al matí, a bord d'un vaixell de la Guardia Costeira Italiana on van ser desembarcades juntament amb dos cossos sense vida. 

No s'ha parlat tampoc de les fatals conseqüències que pot comportar la llarga absència de l’Aquarius, l'Orione i el Dattilo, tres vaixells de rescat competentment equipats, en la que és considerada la ruta migratòria més mortífera del món. 

Però el més preocupant és que no s’ha parlat del motiu real que porta la gent a jugar-se la vida navegant rumb al nord a bord d'embarcacions precàries completament atestades de gent. Persones que cerquen sobreviure.

ETIQUETES

Vulnerabilitat Drets humans

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: