OPINIÓ

Txus Morata

Professora i Coordinadora del GIAS de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL

03.02.20
Lleure educatiu, acció sociocultural i cohesió social

Temps de lectura: 3 minuts

El lleure educatiu ha estat un espai de transformació per a les persones i les comunitats. Aquesta afirmació està present en l’imaginari d’una part de la societat, especialment d’aquelles persones que hem tingut l’oportunitat de créixer en aquesta tipologies de recursos educatius. Calen però evidències i resultats contrastats que ens ajudin a posar en valor l’educació en el lleure com agent de transformació. 

Amb aquest propòsit des del Grup de recerca, Innovació i Anàlisi Social (GIAS) de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL i amb el fiançament dels projectes I+D+i  s’ha realitzat l‘estudi Oci, Acció sociocultural i Cohesió Social. Aquest pretenia aprofundir en la correlació existent entre les pràctiques de lleure educatiu i d'acció sociocultural adreçades a infants, adolescents i joves i el grau de cohesió social del territori. 

Els resultats obtinguts fan referencia especialment a com les activitats i les entitats de lleure i d'acció sociocultural afavoreixen el desenvolupament de la cohesió social en relació a aspectes com el foment de la participació, la promoció de lideratge horitzontal de les entitats o la construcció de xarxes de suport social. Destaquem alguns aspectes que creiem son significatius en relació als mateixos. 

La participació que aquestes entitats promouen s'origina, fonamentalment, des de les relacions interpersonals i grupals. Un efecte positiu d'aquestes relacions és que la ciutadania millora la seva confiança en les institucions públiques, gràcies al paper mediador de les entitats, així com també la seva capacitat de mobilització social. 

Un altre aspecte significatiu és la promoció de lideratge horitzontal. Davant comunitats heterogènies i diverses, com les actuals, es fa necessari establir un lideratge horitzontal que posi en interacció a grups i persones diferents, sota una mateixa meta comuna. Un lideratge que requereix de treball en xarxa, mitjançant actuacions i formes de treball de caràcter cooperatiu i corresponsable. 

Finalment, es destaca com les activitats esmentades incideixen de forma rellevant en el desenvolupament de les xarxes de suport social. Tres elements defineixen aquest model de suport social: la capacitat de fomentar la relació entre generacions i cultures; la utilització de l'espai públic com a font d'interconnexió entre equipaments i programes i la percepció de seguretat i confiança per part de la ciutadania.

ETIQUETES

Educació en el lleure

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: