OPINIÓ

Bet Bartrina

Docent tutora de FCiE

18.09.18
Podem jugar i ser sostenibles?

Temps de lectura: 3 minuts

Jugar vol dir entretenir-se i divertir-se i aquesta acció la podem fer sols o interaccionant amb altres persones depenent de quin sigui el moment, el lloc i el joc escollits. Però...amb què juguem? Donar-li vida a un objecte com si aquest fos una joguina també és un joc. 

Si féssim la volta al món observaríem que, arreu, les persones juguen i el seu joc, sovint, utilitza elements que els proporciona l’entorn natural en què es troben. 

El joc és una eina en constant evolució com també ho és la societat en què vivim. A l’hora de triar un joc o una joguina se’ns fa difícil no seguir la inèrcia del que fa tothom i, a vegades, no ens aturem a pensar si aquell objecte compleix tots aquells requisits que fa sigui coherent amb la nostra manera de pensar, ser i fer. 

Utilitzar fulles que han caigut dels arbres, branquetes, pedres o fer forats al terra són accions que ens han permès jugar sense perjudicar el medi ambient. Hi ha fabricants de jocs i joguines que continuen utilitzant materials biodegradables però, actualment, la majoria de joguines que trobem al mercat estan fetes amb plàstic, que triga molt de temps a desintegrar-se. 

Aquest plàstic conté uns materials que són derivats del petroli i el petroli és un recurs natural que no es pot renovar i, un dia o altre, acabarà exhaurint-se. 

Utilitzar petroli té els seus inconvenients:

  1. La seva extracció depèn d’on es troba el jaciment i de les seves característiques però, normalment, es fa una perforació de 6000m. a l’escorça de la terra i s’hi introdueix una canonada fins on s’hi ha trobat la bossa. Si el petroli no surt sol per la seva pròpia pressió subterrània s’utilitza una bomba que l’ajuda a emergir cap a l’exterior.
  2. Les condicions en què els vaixells en fan el transport indiquen que aquest exercici és perillós perquè el petroli es va escampant pel mar matant tots els éssers que hi viuen. Això passa perquè el petroli és insoluble i, per aquest motiu, sigui difícil de netejar. Aquest vessament del petroli per part dels vaixells és una de les causes principals de la contaminació als oceans, alterant així l’equilibri de l’ecosistema.
  3. Les indústries on es transforma aquest petroli en plàstic alliberen gasos tòxics que malmeten la salut de les persones que els manipulen i en barrejar-se a l’atmosfera contribueixen a accelerar el canvi climàtic. 

Suprimir el plàstic de les nostres vides és un objectiu difícil de treballar però és possible i factible. A nivell de consum, les persones que triem el joc i la joguina com a eines educatives, podem contribuir per a millorar la sostenibilitat del planeta amb les nostres accions del dia a dia. Com?

  • Prenent consciència sobre el canvi climàtic
  • Acompanyant els infants i joves a l’hora de triar jocs i joguines, prioritzant aquelles que estiguin fetes amb materials naturals i biodegradables
  • Comprar amb mesura i de manera racional
  • Evitant les joguines que necessitin piles pel seu funcionament i, si les piles són imprescindibles, busquem-les recarregables
  • Fabricant jocs i joguines amb materials de rebuig
  • Incentivant l’intercanvi de jocs i joguines
  • Portant joguines que estan en bon estat a les campanyes de Nadal o a centres educatius  que amb pocs recursos fan una gran tasca amb infants i joves
  • Seleccionant jocs que ja estan fabricats amb la intenció de transmetre el respecte pel medi natural com per exemples els kits de reciclar paper o de plantar llavors, entre d’altres 

Com que a través del joc i la joguina eduquem, tenir en compte tots aquests aspectes a l’hora de seleccionar elements per a jugar contribuirà a millorar la sostenibilitat del planeta.

ETIQUETES

Medi ambient

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: