OPINIÓ

Vicky Mateu i Suri Lesta

Guies i formadores en escola de bosc

18.12.24
Existeixen els Reis Mags? Com viure la màgia de les celebracions sense mentides

Temps de lectura: 6 minuts

S’acosta el Nadal i amb ell arriba la il·lusió d'un moment especial que omple els nostres carrers de llums, de llars que s’engalonen i de mercats nadalencs. Probablement es desperta en nosaltres el desig de viure aquestes dates de manera especial i màgica, sobretot quan compartim la vida amb infants i volem celebrar tradicions tan especials com el Tió, el Pare Noël, l’arbre de Nadal, el Solstici d’hivern i els esperats Reis Mags.

Tanmateix potser també es desperta un neguit intern, una veueta en forma de preguntes:

És possible crear màgia sense recórrer als enganys? Podem alimentar la fantasia sense perdre el sentit profund del que celebrem i romandre fidels als nostres valors? Pot la màgia del Nadal cohabitar amb la veritat? I segurament moltes d’altres.

En aquest article et convidem a reflexionar juntes al voltant de la importància i el sentit de les celebracions, explorant el Nadal com a exemple. Ens centrarem en com fer-ho: la fantasia i la màgia, el recurs del joc i sobretot, explorar com gaudir amb els infants des de l’autenticitat, l’honestedat i mantenint ben viva la il·lusió. Ens hi acompanyes?


Celebrar, transmetre valors i creences
Primer de tot, ens agradaria convidar-te a parar un moment i preguntar-te:

Quin significat té el Nadal? La manera com ho has celebrat amb la teva família d’origen és la mateixa en què ho vols continuar celebrant? Quin sentit té per a tu? Ho
comparteixes amb la teva parella?
És important recordar que podem triar com viure les tradicions i les celebracions. Només quan tenen sentit i coherència per a nosaltres, les podem viure amb profunditat. D’aquesta manera transformem l’acte de reunir-nos i fer una “activitat festiva” en un acte de reconeixement d’un moment especial que ens permet parar per agrair, honrar i compartir, és a dir CELEBRAR.

Les celebracions, com les nadalenques, compleixen funcions que són essencials per a la nostra vida. Són una meravellosa oportunitat per transmetre creences i valors als nostres infants, a la vegada que ens proporcionen estructura i ritme, connectant-nos amb la ciclicitat de la natura i la vida. En aquest sentit, celebrar es pot convertir en un moment de reflexió i renovació. També ens agradaria destacar que les festes fomenten el sentiment de pertinença, nodrint l'autoestima i la identitat de les persones, ja que ens recorden que formem part d'una comunitat més gran.

Tenint en compte aquestes premisses esdevé fonamental entendre quin sentit té aquesta festivitat en el si de la nostra família i què volem transmetre als nostres infants per poder desplegar-nos i gaudir. Des d’aquest lloc podrem oferir propostes especials que marquin la diferència amb els nostres moments quotidians, i aquí és on la fantasia i el joc ens poden ajudar a potenciar la màgia.

Però de què parlem quan parlem de fantasia i màgia? Són el mateix? La fantasia i la màgia sovint es confonen ja que totes dues ens conviden a mirar més enllà, però de manera diferent. La fantasia ens connecta directament amb la imaginació, allà on les possibilitats són infinites. La màgia, per la seva banda, té una qualitat diferent, més íntima i ens connecta al misteri, a la vida, a allò que no podem explicar en paraules però sentim profundament i ens omple de meravella.

Podríem dir que la fantasia ens porta lluny per somiar, i la magia ens permet descobrir ben aprop allò extraordinari.

Des d’aquesta mirada, es fa evident que la màgia no es construeix amb mentides ni enganys, i que és possible cultivar-la a través de la fantasia compartida.

Com viure el Nadal amb autenticitat
El Nadal ens ofereix un magnífic escenari on desplegar la fantasia per jugar i obrir-nos a la màgia d’aquestes dates. Aquí és important tenir present les “normes bàsiques” del joc simbòlic per cuidar l’infant. Així que primerament anem a recordar-les plegades i veure què pot passar si les descuidem.

1a. norma- Jugo amb seguretat i experimento amb tranquilitat. Allò que succeix en el joc no és real, no té conseqüències ni modifica la meva vida.

Què pot passar al Nadal? Si l’infant creu que allò que està passant és real, no hi ha joc. Casa nostra de sobte pot esdevenir un lloc on poden entrar persones sense que les veiem (el pare Noël, els Reis Mags), que a més a més sembla que poden saber tot el que hem fet i en funció d’això ens poden premiar o castigar (regals o carbó).
Què podem fer? Prioritzar els espais de seguretat i des d’aquí fomentar la fantasia i jugar amb la imaginació: és important que l’infant sàpiga que en tot moment està en un espai de seguretat, per exemple, on no pot entrar ningú que no sigui convidat. El joc pot ser una eina a través de la qual crear mons diferents, especials i únics, un espai on poder participar i explorar en família.

Per exemple, podem decidir acollir la tradició del Tió de Nadal a la nostra família. En un primer moment, seria important entendre quin significat té i si aquest, té sentit per a nosaltres. Si decidim celebrar el Tió, haurem d’explicar als infants de casa què representa i nosaltres preguntar-nos què ens aporta en el si de la nostra família. Des d’aquí podrem decidir com embellir-la i omplir-la de fantasia a través del joc (anar a buscar el tió, pintar-lo, alimentar-lo, etc.)

No cal canviar el que hem viscut fins ara, si ens agrada. Per exemple si a casa hi ha el costum de que sigui el Tió qui arriba i pica al timbre de casa, per descomptat que ho podem seguir fent. Allò més important serà com responem a les possibles preguntes, inquietuds i dubtes de l’infant. Com gestionem la situació perquè entenguin que és un joc, un misteri per desvetllar.

2a.norma- “Fer veure com”, jugo com si les coses fossin reals, però amb el coneixement que no ho són (personatges, situacions, etc.)

Què pot passar al Nadal? Sovint, amb la millor de les intencions, en aquests moments els adults volem fer veure que tota la part fantàstica és real, creient que així preservem la màgia. La societat en general actua d’aquesta manera, fins i tot, podem veure a les noticies l’arribada dels Reis Mags com un altre notícia de l’actualitat, de la realitat.
Què podem fer? Recordar i ser conseqüents amb el sentit de la celebració: tenir present en tot moment què celebrem i per què. Utilitzar les festes i les celebracions com una forma de manipulació no ajuda a preservar la màgia ni a crear moments especials. Actituds com: “Si no et portes bé, el Tió no et cagarà res”, “Ja has estat bo perquè et portin regals?” poden ser nocives pel vincle i rebaixar la celebració a un mer intercanvi de favors, comportaments o estratègies per aconseguir el que vull, per ser acceptat, etc., malmetent així el sentit real de la celebració i la seva màgia.

3a norma.- Tinc un rol adequat i consensuat. Un rol que puc assumir, em senta bé i el puc modificar si ho necessito.
Què pot passar al Nadal? Si l’infant barreja fantasia i realitat, i no entén que forma part d’un joc, no pot triar-lo o modificar-lo. No entén quin és el seu rol ni com
participar.
Què podem fer? Honrar els diferents rols: reconèixer la importància del paper de cadascú segons el moment evolutiu, el desig, les ganes de participar i les diferents destreses.
Continuant amb l’exemple del Tió, les adultes introduim als infants en “el món del Tió”: com abrigar-lo, alimentar-lo i tot allò que s’ha de fer per “fer-lo cagar”.
Probablement els infants quan són petits agafen el rol de posar el menjar, cantar i picar el dia de Nadal. A mida que van creixent, si entenen que és un joc, poden desenvolupar altres rols com fer “desaparèixer” el menjar, fer-lo bellugar per la casa o el que a cada família se li acudeixi, fins participar en amagar els regals sota la manta.

Permeteu-nos aquí recordar que, per saber que és un joc, no cal dir-ho directament amb paraules, senzillament juguem: potser canvia la nostra veu, la nostra entonació; totes tenim matisos diferents quan juguem…i queda clar que estem jugant sense haver de dir que estem jugant al Tió. Ser clares i no mentir, no vol dir desvetllar el misteri ni carregar-nos la il.lusió i la diversió.

Una vegada atès tot “el món del joc”, per continuar enriquint la fantasia d’aquesta celebració, us proposariem; crear espais inspiradors. Les activitats lúdiques no només contribueixen a desenvolupar la imaginació, sinó que també són una forma d’enfortir la relació en família.

Incloure els infants en activitats com preparar manualitats conjuntament; jugar a escenificar històries o llegir contes i llegendes que fomentin l'imaginari i que els situïn en el sentit de la celebració; o organitzar petites sorpreses pels altres, són exemples de com podem dotar les celebracions d’un component especial, fora del quotidià.

A més a més, pensar en les diferents parts de la celebració o com volen participar, permetrà que ells mateixos visquin la màgia d'una manera honesta i plena de significat.

Les celebracions, les tradicions i les festes són responsabilitat de l’adult, són espais especials que decidim crear per honrar i agrair, espais per compartir creences i valors que són importants per a les adultes. Els infants poden participar-hi, però, pel seu procés vital (comprensió del món, etapes de desvinculació, etc.) entraran i sortiran, s’hi implicaran i no voldran saber-ne gran cosa... Serà l’adult qui mantindrà la tradició viva!

Què generen les mentides?
En moments en els quals la curiositat infantil s'encén com els llums que decoren el nostre entorn, és natural que les adultes ens trobem atrapades en un dilema ambivalent. D'una banda, el desig de preservar la màgia del Nadal; de l'altra, la inquietud que pot sorgir al veure les nostres filles enfrontar-se a realitats confuses, on la fantasia i la veritat semblen entrellaçar-se d'una manera que pot desencadenar dubtes interns, sentiments d’incoherències, intuïcions no escoltades, percepció de secrets, etc.

Com acabem de veure, es pot cuidar de la màgia i l’esperit del Nadal sense mentides; és més, per realment fer-ho és necessari. Podem fer servir la fantasia per embellir les celebracions, recordant que la màgia rau en l’autenticitat dels moments.

A vegades, per referir-nos a les mentides al voltant d’algunes celebracions com el Nadal, parlem de mentides “boniques” o “piadoses”. Però, per a qui són boniques? Per qui tenim pietat?

La màgia no es fa amb mentides
Llegint això, potser et sorgeix la pregunta: però com de mal poden fer unes mentides benintencionades? Ens agradaria remarcar que beintencionades o no, no podem oblidar que parlem de mentides i que les seves conseqüències poden ésser profundament perjudicials: la desconfiança en un mateix, la decepció envers els altres, la sensació que es dona permís a dir-nos mentides dins el si de la família; tot plegat minva el sentiment de pertinença o la confusió vers un món on sembla que passen coses inexplicables.
Totes aquestes implicacions poden fer que els infants es sentin perduts en un món on el que se'ls explica no s’ajusta a les seves observacions i a la seva intuïció, començant a desconfiar d’ells mateixos, dels altres i de l’entorn. Per tant, des d’aquesta mirada, és vital mantenir una relació honesta amb ells, tenint en compte l’edat i el seu context, per poder acompanyar-los a un espai on la fantasia es reconegui com una forma d’expressió creativa i no com un engany. Això no vol dir en
cap moment, oblidar les sorpreses, desterrar la fantasia o no acollir la màgia; en poques paraules “aixafar-los la guitarra”. Tot el contrari, vol dir preparar i cuidar un entorn on es puguin sentir segures, com la resta de l’any ho fem: sense mentides i sense pressions. Des d’aquesta tranquilitat podrem afegir totes aquelles coses especials que volguem d’aquesta època i que ens permetin jugar i gaudir encara més a tota la familia.

I què podem fer quan comencin les preguntes dels infants? Mantenir clara la diferència entre secret i sorpresa ens pot ajudar a saber com anar responent i acompanyar-les així, a poc a poc, a anar descobrint el món de la fantasia compartida. Aquí és especialment important la paraula “acompanyar”. Donarem resposta adaptant-nos i respectant el seu ritme en les deduccions, les intuïcions, la curiositat, ja que no dir mentides no vol dir desvetllar-ho tot.

Arribades aquí poden haver passat moltes coses. Potser quelcom dins teu s’ha remogut i t’agradaria revisar la vostra manera de celebrar, potser algunes intuïcions han trobat un fil del que estirar i tens una mica més de claredat en situacions que et grinyolaven o potser has sentit una sacsejada i ara no saps ben bé “què has de fer”.

Per a nosaltres és molt important fer-te arribar que si alguna cosa s’ha mogut dins teu la puguis mirar amb tendresa i paciència. Sovint, des de la criança, amb molt bones intencions també, ens exigim incorporar ràpidament allò que acabem de descobrir, allò que sentim que és important i segurament diferent a allò que vam rebre. Tan de bo hagis trobat en aquest viatge inspiració per trobar la teva/vostra manera i pugueu, si així ho
sentiu, resignificar les celebracions.

Assenyalar que, si bé és cert que, si des de l’inici es fa d’una determinada manera, és més fàcil i coherent continuar-la, això no vol dir que no es pugui canviar. Allò
important és si hi ha quelcom a revisar, si voleu caminar com a família cap a un lloc diferent i sobretot recordar que no cal fer-ho tot i menys a la vegada.

Les celebracions i les tradicions que cultivem, com en aquest cas el Nadal, ens ofereixen una meravellosa oportunitat per crear moments especials amb els
nostres éssers estimats. Celebrar tradicions ens permet connectar amb allò que ens defineix com a família, transmetre i compartir els nostres valors i enfortir el
sentit de pertinença i el vincle.

Voldríem acabar desitjant-vos que pugueu gaudir d’aquestes festes des de l’essència i l’autenticitat, des del joc i la fantasia, recordant que la màgia del Nadal rau en la bonica tendresa de viure’l junts.

 

 

 

  • Formació "Espiritualitat, infància i natura" ofereix un retorn refrescant a les arrels de la nostra connexió innata amb el món que ens envolta, l’apreciació per la bellesa i honrar els aprenentatges de la natura. Al cor de la formació, cultivar la nostra connexió amb la natura i celebrar els seus cicles. Com integrar-ho en la nostra vida, la dels infants i els joves.
  • Retir “cerca de la connexió amb la natura” Uneix-te a nosaltres en aquest recés de 5 dies a l'interior dels boscos del Montnegre.
    Una experiència guiada en la que juntes explorarem i ens prepararem perquè visquis 24 hores en solitari a la natura.
    Connecta amb la saviesa que hi ha dins teu i a la natura.

 Més informació a: [email protected]

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: