Participants: Tants com es vulguin
Edats:
Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es
Espai: Pista poliesportiva d'uns 35 metres de llargada per 16 d'amplada
Durada: 45 minuts
Descripció:
Esport tradicional d'Itàlia que adopta el nom de l'implement amb què es juga: el tamborí.
Es tracta d'un esport d'oposició, però sense contacte, entre dos equips formats per tres jugadors de pista. L'objectiu és copejar una pilota amb un tamborí, superar la línia central i fer-la botar en el terreny de joc de l'equip contrari després de superar la línia que marca el centre, sense que l'equip contrari pugui tornar el cop. No existeix l'intercanvi de tocs entre els jugadors del mateix equip.
Es juga sense xarxa central i hi ha una línia de servei per a cada equip que està situada a 2 metres de la línia central i que només s'ha de sobrepassar en el moment d'efectuar el servei; una vegada s'ha realitzat amb èxit, la zona que queda delimitada des d'aquesta línia i la línia central formen part del terreny de joc fins a l'acabament del punt.
Feta la introducció de com es juga, el monitor plantejarà el següent joc per tal de familiaritzar els infants amb el Tamborí: el joc es diu "El pispa". La situació inicial és que tots circulen lliurement per la pista amb un tamborí i una pilota cada un, fent tocs i desplaçant-se lliurement per l'espai.
Quatre jugadors sense tamborí esperen fora i van entrant d'un en un. Al senyal del monitor, aquests intenten agafar la pilota d'algú procurant superar-ne l'oposició. Quan un pispa aconsegueix una pilota d'algú, es queda amb el tamborí i la pilota d'aquest, i s'intercanvien els papers.
En un moment donat, el/la monitor/a fa un senyal i, a partir d'aquell moment, els quatre que no tenen tamborí segueixen intentant agafar les pilotes dels altres, però amb la diferència que qui la perdi s'asseurà a terra esperant la fi del joc. L'últim jugador que quedi dret amb la seva pilota serà el guanyador.
En aquest joc, sempre n'hi ha un que guanya, però es pot modificar la darrera norma fent que no hi hagi cap eliminat. S'atura quan ho decideix el monitor i es fa una reflexió final conjunta en la qual tots poden opinar sobre com ha anat el desenvolupament del joc i amb quins problemes/dificultats s'han trobat.
Per a més informació, podeu visitar www.tamcat.org