Ruta per la Serra de Montgrony

Ruta per la Serra de Montgrony
Itinerari de dos dies amb ascensió al pic de La Covil
Autor: Jordi San Mateo

FITXA TÈCNICA

Zona: Prepirineu, entre Ripollès i Berguedà
Temps: Aproximadament 10 hores (sense parades)
Recorregut: Circular
Desnivell: 956 metres
Dificultat: Mitjana

Lloc inici: Planoles
Lloc arribada: Planoles
Edat adequada: Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es
Època recomenada: Des d'abril i fins a novembre

Cal portar:

Cantimplora gran o més d’una, calçat adequat, crema solar, menjar, roba d'abrigar i farmaciola.

Com arribar:

En cotxe o en tren.

Explicació de la ruta

Molta gent necessita un espai especial, únic i tranquil per baixar les pulsacions, relaxar-se i reflexionar. Jo mateix. Gràcies a persones com l’Oriol, que em va animar fa molts anys a anar a la muntanya, i a l’experiència al llarg dels anys al Centre d’Esplai Grifoll, aquest espai el trobo a la natura.

Aquesta ruta és plena de paratges únics i us aconsello que us atureu, mireu el vostre voltant, respireu a fons i feu un somriure, aquest serà el vostre lloc especial. 

Aquesta ruta l’ubicarem amb sortida a Planoles, un municipi petit, situat a la vall de Ribes, a la comarca del Ripollès, província de Girona. D’aquí hi surten innumerables rutes tant cap al Pirineu com cap al Prepirineu català: un exemple seria la típica ruta fins al Puigmal. Però avui us explicaré una ruta per la bonica serra de Montgrony, una serra situada a cavall entre les comarques del Ripollès i del Berguedà, la qual conté Municipis com Castellar de n’Hug, Campelles o Tosses i que s’estén des del coll de la Creueta a 1922 metres fins a la desembocadura del riu Freser, que s’uneix al riu Ter a la població de Ripoll. La seva elevació màxima és de 2056 metres, corresponent al cim de Pla de Pujals.

Com ja he dit, ubiquem la sortida de la ruta a Planoles, més concretament a la parada de Rodalies, per la qual passa la línia R3 de Renfe en direcció Vic-Barcelona i en direcció Puigcerdà, ja que aquesta ens facilita l’arribada al començament de la ruta amb transport públic. A uns 100 metres de l’estació es troba l’alberg Pere Figuera per si ens volem relaxar uns dies abans o després de la ruta.

La primera etapa de la nostra ruta s’estén de Planoles, a 1100 metres d’altitud, al refugi de La Covil, a 1770 metres d’altitud. Aquest refugi no guardat està situat sota el vessant nord del pic La Covil, de 2001 metres. Antigament, l’utilitzaven ramaders, però ara s’utilitza com a refugi lliure (amb pernoctació màxima d’una nit). Té una porta, llar de foc, taula i cadires, unes lliteres de fusta i fins i tot algun joc de taula, tot molt recollit però una mica precari.

Sortim de l’estació de Planoles direcció est i passem per sota el pont de la carretera GIV-4015 i anem resseguint el riu Rigard de lluny fins que trobem el pont del Peixó per travessar-lo, immediatament a la dreta ens trobem un corriol amb marques grogues que puja pel torrent d’Aspre. Després d’una pujada sense descans i creuant repetides vegades aquest torrent agafem el camí d’Asprella seguint aquestes marques grogues. Aquest camí passa pel mig del bosc i és molt estret, només hi passa una persona, i està envoltat d’arbres i arbustos que l’acompanyen en les seves pujades i baixades.

Després d’uns quants quilòmetres pel camí d’Asprella arribem a la pista del Rigat, que ve de Campelles, per la qual girarem a la dreta i seguirem amb la suau pujada. Seguint la pista podem apreciar a l’esquerra una vista de tot el poble de Campelles i, potser, si tenim sort, trobarem alguns cavalls salvatges o fins i tot vaques, depèn de l’època de l’any.

Després de caminar aproximadament mitja hora ens trobarem al coll de l’Erola, on hi ha una bifurcació que porta a la pista de Roca Aguda si girem a l’esquerra, o bé al nostre destí, si anem a l’esquerra. Aquesta és la ruta Transhumància direcció Montgrony, i seguirem fins que trobem que la pista passa per sobre un torrent. Després de girar un altre cop a l’esquerra seguirem muntanya amunt seguint les marques grogues i un seguit de fites per un camí que s’enfila, amb pujada constant i sense parades durant uns 10 o 15 minuts, segons el ritme que portem. Aquest viarany ens porta fins a la pista de Roca Aguda, i l’agafarem al coll de Prat de Jou en direcció el refugi de La Covil, el destí de la nostra jornada.

Just abans de sortir del corriol, al coll de Prat de Jou, trobem un punt d’aigua i després de seguir per la pista uns 20 minuts trobem les dues últimes pujades fins a arribar al refugi. A uns 300 metres ens trobarem un punt d’aigua a l’esquerra, i si seguim la pista anirem al coll Pan. Uns quilòmetres més enllà hi ha el refugi de Pla de Prat, un refugi també lliure a 1559 metres d’altitud i clarament més gran que el de La Covil.

El segon dia despertarem al refugi amb un paisatge idíl·lic, i veient com surt el Sol comencem l’ascensió cap al pic de La Covil, de 2001 metres. No hi ha un camí clarament definit, sinó que pugem pel prat, muntanya amunt. Un cop al cim podem apreciar la gran fita amb un cartell indicant el nom del cim i la seva alçada; després seguirem la carena direcció el coll de Coma Ermada. A la nostra dreta podem apreciar cims com el Puigmal, i fins i tot, si el dia és clar, podem veure tota l’olla de Núria, que ens acompanyaran durant aquest camí fins al pic més alt. A la nostra esquerra podem apreciar el Pedraforca o el Coma Bona, entre altres cims. Un cop al coll comencem la pujada per la cara est de la muntanya cap al cim de Pla de Pujals, i si no volem fer la pronunciada pujada sempre som a temps d’anar vorejant el cim per la cara sud en direcció el puig de Coma Ermada i d’aquí directes al cim. És una volta més llarga, però més lleugera i ens permetrà apreciar millor el paisatge que ens envolta.

Al cim trobem una creu col·locada per la unió excursionista de Campdevànol i unes vistes esplèndides de tota la serralada, que ens han acompanyat durant tota la travessa des del pic de La Covil. Un cop aquí, després del respectiu descans i haver fet algunes fotografies, seguim la carena en la mateixa direcció. Un quilòmetre més endavant trobarem un búnquer que ens ofereix una magnífica vista de tota la vall de Ribes i si sou aficionats, hi trobareu un Geocaching, però haureu de buscar-lo bé.

Seguim baixant cap al Coll de la Bona i just a la porta per travessar un filat trobem el cartell que ens indica el camí de baixada: primer fins a Nevà i després fins a Planoles. El camí, indicat amb marques grogues, fa una baixada constant a l’inici, pel mig del bosc, i posteriorment continua entre prats i esplanades per arribar a una pista de terra que ens portarà directes a Nevà. Aquest camí baixa per l’esquerra del serrat dels Clotets i acaba seguint el Torrent de l’Arnou, que ens porta directament al poble. És un camí bastant fàcil de seguir i molt intuïtiu.

Des de Nevà ens queden uns 45 minuts de ruta fins a l’estació de Planoles, on vam començar. Un cop a la plaça del poble, on trobarem una font, comencem a baixar per la carretera GIV-4015 i a 50 metres de la font veurem una bifurcació a la dreta que entra al bosc i té les mateixes marques grogues. Aquesta pista ens portarà fins al quilòmetre 2 de la carretera, per la qual farem 800 metres fins a arribar a l’alberg marista de Planoles. Des d’aquí ens dirigirem al pàrquing, creuarem el camp de futbol i travessarem un parell d’esplanades fins que trobem l’entrada a un caminet una mica estret que ressegueix el riu Rigat. Uns metres més endavant hi ha un pont que ens porta directes a l’estació, el nostre inici i final.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: