D’excursió a la comarca del Maestrat aragonès

D’excursió a la comarca del Maestrat aragonès
Tronchón - Santa Ana - Las Calvas - Santa Bárbara - El Tremedal
Autor: Xavi Sánchez

FITXA TÈCNICA

Zona: Tronchón (Maestrat aragonès)
Temps: 2 hores
Recorregut: Circular
Desnivell: 188 metres
Dificultat: Mitjana

Lloc inici: carrer Santa Ana
Lloc arribada: ermita d’El Tremedal
Edat adequada: Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es
Època recomenada: Primavera i tardor

Cal portar:

Gorra, crema solar, aigua, calçat per caminar i un pal de trekking

Com arribar:

En cotxe o autobús de línia

Explicació de la ruta

L’excursió proposada és una petita ruta circular amb inici i fi a la localitat de Tronchón, a la comarca del Maestrat aragonès. Ens posarem a caminar al carrer Santa Ana, seguint la PR-TE-74. Per aquest camí, passarem pel costat de les antigues eres de blat del poble i els dipòsits on s’emmagatzemava el preuat cereal.

Al llarg d’aquesta etapa, ens trobarem diverses costes d’escassa dificultat. Avançarem fins a arribar a un cim on trobarem l’ermita de Santa Ana. Allí, aprofitarem l’ombra dels seus murs, ja que si agafem un dia calorós serà el moment de gaudir de les poques ombres de la ruta.

La vegetació d’aquesta zona la formen majoritàriament alzines, que són capaces de resistir les baixes temperatures de l’hivern, i algun pi supervivent de la forta desforestació fruit d’un fort incendi i la sobreexplotació forestal. A ambdós arbres, els acompanyen també diversos arbustos.

Després de passar per Santa Ana, doncs, refarem el camí de l’ermita fins a enllaçar a la pista que va al nord. Al cap d’una estona, aquesta pista ens desapareixerà i seguirem una sendera senyalitzada per petits pilars de pedres i les visibles marques de pintura groga i blanca. Anirem crestejant per la serra pelada d’arbres (Las Calvas) fins que arribem a un petit barranc i agafarem un sender situat a la nostra esquerra.

Cal que anem amb precaució en baixar per aquest sender, per les pedres soltes. Si ens hi fixem bé, aquesta sendera ens porta a un pilar erigit a la Verge de Santa Bàrbara. Un cop hi hàgim arribat, agafarem la sendera que va al sud —que millora clarament— fins a arribar a l’ermita d’El Tremedal (patrona de Tronchón). Allí ens trobarem una font on ens podrem refrescar.

Sortint d’El Tremedal, anirem per un camí asfaltat fins a arribar a la població. Aprofitant que som a la localitat de Tronchón us recomano visitar-ne el museu, els rentadors, la presó antiga, l’església barroca i l’antiga escola amb el seu corresponent mobiliari. I, és clar, tastar el seu famós formatge ja esmentat al segon llibre del Quixot de la Manxa.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: