L'ascens al Puigmal, el repte d'Esplais i Caus

L'ascens al Puigmal, el repte d'Esplais i Caus
L’excursionisme i l’educació en el lleure mantenen un vincle ferm, gràcies a l’espai educatiu que ens ofereix qualsevol entorn natural.
Autor: Pau Pujol

FITXA TÈCNICA

Zona: Pirineu Oriental
Temps: En funció de l'itinerari escollit
Recorregut: Circular o no; depèn de l'itinerari
Desnivell: En funció de la ruta o el camí
Dificultat: Mitjana-Alta

Lloc inici: Queralbs | Collada de Fontalba | Collet de les Barraques
Lloc arribada: Cim del Puigmal
Edat adequada: Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es
Època recomenada: Primavera, estiu i tardor

Cal portar:

Roba d'abrigar i calçat adequat, motxilla còmoda, protecció solar, gorra, impermeable, cantimplora...

Com arribar:

En vehicle privat (cotxe o autobús)

Explicació de la ruta

L’excursionisme i l’educació en el lleure mantenen un vincle ferm, gràcies a l’espai educatiu que ens ofereix qualsevol entorn natural. I des dels Centres i Clubs d’Esplai i Agrupaments Escoltes tenim l’oportunitat d’acompanyar infants i joves en la seva descoberta i gaudi.

Les excursions, les rutes o els campaments esdevenen part del quotidià de les entitats de lleure des dels seus orígens, ja sigui en una dinàmica de natura, una excursió amb les famílies o una travessa d’estiu amb el grup jove.

El Puigmal és una muntanya emblemàtica del Pirineu català: és el primer cim de 2.900 metres de la serra pirinenca pel vessant oriental i és ben identificable des de bona part del país. Compta amb un cim força arrodonit i ampli, idoni per aplegar-se grups nombrosos d’excursionistes, com per exemple d’Esplais i Agrupaments. Sens dubte, el Puigmal és un d’aquells pics icònics que ben segur molts de vosaltres l’heu pujat amb la família, amb amistats o amb la vostra entitat d’educació en el lleure.

Hi ha molts itineraris per pujar al Puigmal, però en presentaré tres, els més populars:

Ruta clàssica: Aquest camí surt des de la vila de Queralbs i puja fins al santuari de Núria tot resseguint el riu i passant per les espectaculars gorges de Núria. El camí és clar i assequible tot i el fort desnivell. Un cop arribem al coll de la Creu de la Riba, podrem admirar el conjunt del santuari i la vall amb el seu imponent estany. Passada l’ermita de Sant Gil, s’enllaça amb un altre sender que remunta la Coma de l’Embut i ens condueix fins al capdamunt del Puigmal, des d’on podrem admirar la panoràmica i el conjunt del circ de Núria, amb cims, colls i torrents.

Camí de Fontalba: Aquest camí comença a la popular collada de Fontalba, a la qual es pot arribar en vehicle seguint una pista forestal des de Queralbs (amb accés motoritzat regulat durant l’estiu i tardor). L’itinerari és clar, ja que ressegueix la carena del serrat de la Baga de Fontalba fins al cim de la Dou, després del qual només cal remuntar la serra del Borrut fins a arribar a la creu del Puigmal, que ens rebrà amb els versos de Verdaguer.

I des del collet de les Barraques: La ruta circular des del collet de les Barraques és una sortida que permet descobrir un vessant poc concorregut del Puigmal. S’arriba al punt d’inici per pista forestal des de Planoles i, des d’allí, enmig de la serra d’Estremera, es camina per la carena de la Vaquerissa fins al primer pic de l’excursió, el puig de Dòrria. S’enllaça amb el camí del Pla de les Salines al Puigmal vorejant la Tossa del Pas dels Lladres, on ràpidament s’enfila al cim pel vessant sud-est. La tornada es pot fer circular fins a Fontalba i d'allí per la Font de l'Home Mort.

El cim del Puigmal és un fita per l’excursionisme català i és una gran ruta per introduir l'alta muntanya a infants i joves, podent treballar valors i compartir grans experiències plegats!

Salut i muntanya!

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: