Els volcans de la Garrotxa

Els volcans de la Garrotxa
Aquesta ruta s’ubica a la Zona Volcànica de la Garrotxa, una extensió d’uns 150 quilòmetres quadrats.
Autor: Carles Figuerola

FITXA TÈCNICA

Zona: Zona Volcànica de la Garrotxa
Temps: 2-3 h
Recorregut: 7 quilòmetres
Desnivell: 100 metres
Dificultat: Baixa

Lloc inici: Casa de colònies La Canova (circular)
Lloc arribada: Casa de colònies La Canova (circular)
Edat adequada: Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es - Famílies
Època recomenada: Tot l'any

Cal portar:

Aigua, calçat, roba còmoda i menjar -per si entra gana-

Com arribar:

Des d’Olot s’agafa la carretera que va cap a Santa Pau i a 3 quilòmetres hi ha un desviament a mà esquerra que ja indica La Canova.

Explicació de la ruta

Aquesta ruta s’ubica a la Zona Volcànica de la Garrotxa, una extensió d’uns 150 quilòmetres quadrats amb molts camps de cultiu i boscos frondosos. També cal destacar les quantitats importants de pluja anualment que cauen en aquesta comarca, una de les més regades de Catalunya.

La nostra excursió d’avui surt de la casa de colònies La Canova. Per arribar-hi des d’Olot cal agafar la carretera que va cap a Santa Pau i al cap de 3 quilòmetres veurem un desviament a mà esquerra amb una indicació de La Canova. Un cop hàgim arribat a la casa, podem aparcar-hi al davant: hi ha una zona d’aparcament gratuïta.

Ens dirigim cap a la muntanya més propera que veiem. Aquest és el volcà Croscat. Aquest volcà va tenir la seva última erupció fa només 14.000 anys i és un de la quarantena de volcans que hi ha a la contrada. Uns 200 metres després de deixar el cotxe haurem d’agafar un caminet que travessa els camps de cultiu i arribarem a una altra pista a la falda del Croscat. L’agafem cap a la dreta i no ens desviem en cap moment fins que arribem a un camp de globus aerostàtics que pertany a l’empresa Vol de Coloms. Si hi passem ben d’hora al matí podrem tenir la sort de veure algun enlairament.

Passat el camp de vol, a mà dreta de la pista surt un caminet indicat amb el rètol «La Fageda aparcament». Aquest camí transcorre per dins del bosc i, si parem atenció, podrem escoltar els ocells. El seguim fins que arribem a una oficina d’informació al costat de la carretera. Allà, per travessar la carretera, hi ha un pas soterrat, al final del qual entrem pròpiament a la Fageda d’en Jordà. Seguim l’itinerari número 1 de la Fageda.

Quan estem ben endinsats al bosc podem aprofitar per parar i gaudir de la calma (si no hi ha molts pixapins com nosaltres). També podem aprofitar per observar la bellesa del paisatge. Tant és si fem l’excursió a la tardor, quan trobarem el bosc de faigs amb les capçades de colors grocs, taronges i vermells; a l’hivern, quan caminarem sobre una catifa de fulles; a la primavera, amb tots els arbres brotant, o a l’estiu, amb tot el bosc cobert d’un verd interminable: aquesta fageda sempre captiva. En cas que hi anem a l’hivern, però, haurem d’anar amb compte els dies d’anticicló, ja que la inversió tèrmica provoca que al fons de les planes hi faci molt fred i hi geli. En canvi, a l’estiu la fageda és un lloc fresc i ombrívol ideal per no passar calor.

Quan portem poc més d’un quilòmetre per dins del bosc de la Fageda d’en Jordà haurem d’agafar l’itinerari número 3 del parc, que ens porta al restaurant i apartaments de Can Xel. Avancem pel camí fins que arribem a una pista asfaltada, que haurem de seguir uns quants metres en la mateixa direcció amb què veníem, fins que veiem un cartell que ens indica l’itinerari 3. Girem a mà esquerra i seguim aquesta pista forestal durant un quilòmetre fins que arribem a Can Xel. Aquí haurem de creuar la carretera amb molt de compte perquè és un revolt amb poca visibilitat. Seguim cap a l’esquerra pel voral de la carretera. Al cap d’uns quants metres trobem l’enllaç amb la nova via verda que va de Girona a Olot i que seguirem durant uns 300 metres fins a arribar a una pista forestal que ens portarà de tornada fins a la casa de colònies, tot passant de nou pel camp de vol.

Aquesta excursió tant la poden gaudir els més petits com els més grans. És una passejada tranquil·la per gaudir de la natura del nostre país.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: