Migrant a Europa

Migrant a Europa
Autor: Istar Montull

Participants: Joves i adults a partir de 12 anys


Edats:
Grans (12 - 15 anys)


Espai: Sala amb taules i cadires


Durada: Segons el nombre de jugadors, entre 30 minuts i 1 hora

Descripció:
Proposta de joc amb perspectiva intercultural per a conèixer la realitat i etapes per les que passa una persona migrant africana que migra de manera il·legal. Es juga amb un taulell, daus i fitxes de jugador/a, com el joc de l’oca.

Objectius

  • Conèixer els tràmits i les accions per les quals han de passar les persones africanes si volen accedir a Europa.
  • Reconèixer la força i constància amb la qual lluiten les persones migrants.
  • Treballar la cohesió de grup coneixent les nostres diferències d’arrel.

Material necessari

  • Taulell de joc semblant al de l'oca.
  • Dau.
  • Fitxes dels jugadors amb noms africans: Mamadou, Khadija, Adika, Anir, Malika, Olakunlemi, etcètera.

Introducció

En els últims anys, especialment durant el 2018, Catalunya ha rebut persones migrades d’arreu, però sobretot de l’Àfrica subsahariana i del Magreb.

Els organismes públics han comptabilitzat l’entrada dels menors d’edat, ja que l’Estat té el deure de protegir-los fins a la majoria d’edat, però no les persones adultes que han travessat la frontera de forma clandestina.

Abans d’iniciar el joc, l’equip educador pot fer una reflexió sobre la situació que viuen milers de persones, preguntant-se per què migren, quina és la situació del país d’origen que impulsi a fer-ho, amb quines condicions arriben al nostre país i com ho fan, acabant amb el dubte: i un cop han arribat aquí, quins passos han de seguir per a tenir el permís de residència i ser reconegut ciutadà o ciutadana regularitzada?

Un cop posades en context, cada equip o persona escull una fitxa per jugar. És a dir, un personatge africà i se situa a la casella d’inici.

Desenvolupament

La casella d’inici és un poble de l’Àfrica i l’objectiu per aconseguir l’èxit és regularitzar la situació a Europa i aconseguir els “papers”. Tracta d’anar avançant caselles procurant no tornar a l’inici de la partida (poble d’origen d’Àfrica) o bé a la presó o retinguts en màfies.

Les caselles que trobem són:

1. Casella de Partida: Poble africà d’origen.
2. Viatjo fins a la capital.
3. Arribo a la capital del meu país.
4. Faig jornades intenses de feina per tal d’estalviar diners per continuar el meu viatge.
5. Tinc problemes amb el cap de la meva feina (no em paga el sou sencer fins al mes vinent).
6. Temps d’espera i treball (1 torn sense jugar).
7. Viatjo fins al nord d’Àfrica.
8. Jornades intenses de feina i d’estalvi de diners.
9. Intento passar la frontera, però no tenim èxit. Tornes a la casella 8.
10. Contacto amb les màfies per aconseguir contactes que m’ajudin a travessar la frontera clandestinament, sense ser descoberts per la policia.
11. Temps d’espera a la frontera.
12. Intento passar la frontera. M’enxampa la policia. (Retorn a la casella d’inici).
13. Aconsegueixo passar la frontera sota un camió que transporta grans mercaderies o en pastera, travessant el mar.
14. La policia espanyola em retenen a la frontera. (2 torns sense jugar).
15. Em trobo a Andalusia amb altres migrants. És important fugir de la zona per no exposar-se al risc.
16. Arribo a algun poble o ciutat per allotjar-te amb familiars o coneguts.
17. No entenc l’idioma que parla la gent del país d’acollida, he d’estudiar la llengua per poder moure’m i desenvolupar-me. M’inscric a l’escola d’adults o un curs de formació.
18. Primer impacte amb la llei d'estrangeria espanyola. Necessito empadronar-me i esperar 3 anys a territori espanyol per tenir la documentació en regla i sol·licitar la targeta de residència.
19. Busco pis o habitació. Els preus són caríssims. He perdut molts diners pagant a la màfia de fronteres. Necessito treballar per poder pagar el lloguer
20. No puc accedir a treballar amb contracte. Hauré de sobreviure 3 anys sense contracte ni assegurança.
21. Sense papers no puc llogar una habitació, ni treure’m el carnet de conduir, ni viatjar amb avió. Un amic m’empadrona al seu pis.
22. M’atura la policia pel carrer i em demana documentació. No en tinc, i em retenen en un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE). (3 torns sense jugar).
23. Trobo feina en alguna empresa que em paga sense contractar-me.
24. Treballo i treballo. Si el meu cap vol pagar-me de manera justa, ho fa. Sinó, se n’aprofita pagant-me un sou baix.
25. He trobat una habitació assequible per viure.
26. A la feina em faig mal a l’esquena. Com que no tinc assegurança he de deixar de treballar i no em pagaran la baixa mèdica. (Retorn a la casella 19).
27. Fa 2 anys i 5 mesos que estic empadronat a territori espanyol, i quan en porti 3, podré accedir a tramitar la residència i tenir papers en regla. Ja s’acaba el període en clandestinitat.
28. M’agradaria tornar a veure la meva família, però no puc fins a aconseguir els papers (NIE, targeta amb permís de residència d’un any, etc.)
29. Han passat 3 anys des que tinc empadronament al territori espanyol. Començo la tramitació dels documents, visc llogant una habitació i continuo treballant en negre.
30. Tramitació acceptada i favorable! Obtinc el permís de residència d’un any! Podré accedir a un contracte de feina, viatjar lliurement. Però no he d’oblidar que encara no disposo de les mateixes condicions que les persones amb nacionalitat.

Tot i haver superat aquest joc amb èxit cal ser conscients que és una simplificació dels processos i tràmits de les persones en situació irregular i que un cop tramiten la residència cal anar-la renovant quan van passant els anys. La condició per renovar és el contracte de feina. Per tant, la lluita per assolir una vida digna no és fàcil.

Avaluació

-

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: