Les arteries urbanes

Les arteries urbanes
Autor: Carles Juaní

Participants: Proposem un mínim de 15 infants i/o joves per donar més visibilitat al projecte.


Edats:
Petits (4 - 8 anys) - Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es - Famílies


Espai: Carrers del barri


Durada: Dues hores

Descripció:
És una proposta d’accions de guarniment al barri per promoure la participació ciutadana. Inicialment, l’activitat va adreçada a infants i joves i les seves famílies. Proposem dues accions simultànies a la vegada: pintar pilones metàl·liques i plantar plantes als escocells dels arbres.

Objectius

 • Adquirir nous coneixements i tècniques de pintat i de jardineria.
 • Tenir cura dels espais comunitaris.
 • Fomentar la ciutadania activa.
 • Desenvolupar habilitats creatives.
 • Fomentar el sentit de pertinença al barri.
 • Prendre consciència de cuidar els espais comunitaris i medi ambient.
 • Desenvolupar habilitats creatives.

Material necessari

 • Pintura per superfícies metàl·liques
 • Pinzells gruixuts
 • Cartó o diaris
 • Dissolvent o aiguarràs
 • Planters amb plantes diverses (brics buits i nets, capses de iogurt o ampolles buides que fan de planter. Plantes aromàtiques i decoratives: Alyssum maritimus o caps blancs, entre altres).

Introducció

Aquesta activitat pretén ser una acció de voluntariat, adreçada a infants i/o joves però oberta a les persones adultes, familiars, amics i coneguts dels infants i joves, comerciants i residents del barri. En definitiva, a totes les persones que són part de la comunitat veïnal. Mitjançant aquesta acció voluntària, volem fomentar la participació dels diversos actors que conviuen al barri. Per tant, caldrà informar i demanar permisos (si escau) a les autoritats veïnals. Això es fa en benefici d’una participació més plural, oberta i transparent.

Desenvolupament

En primer lloc, cal fer una acció informativa i de difusió prèvia, visitant escoles, espais extraescolars, centres de lleure, gremi de comerciants i Associacions de barri, indicant l’activitat que es vol dur a terme. Un cop feta la convocatòria per un dia, hora i lloc concrets, es tracta de pintar originalment els pilons d’acer que es troben a molts carrers i que tenen una funció dissuasiva d’aparcar cotxes. Proposem motius reivindicatius, com per exemple, pintar-los de colors de la bandera del col·lectiu LGTB, o de color lila en commemoració del Dia Internacional de la Dona, o motius com el canvi d’estació de l’any, aquí caldrà creativitat en la proposta. I de forma simultània, es posaran els planters als escocells dels arbres del carrer, intentant incloure a la comunitat.

Avaluació

Al final de l’activitat és un bon moment per conversar, en forma assembleària, de com ens sentim després d’haver participat, com ens agrada més el barri i que podem fer en el nostre dia a dia mirar de cuidar i realçar els elements que veiem al carrer. Recomanem fer un recull de les accions dutes a terme, en forma de memòria i presentar-ho a la comunitat.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: