Dejuni de WhatsApp

Dejuni de WhatsApp
Autor: Maria Besora

Participants: Adequat per a tots els grups d’Esplai que utilitzen mòbil propi, inclosos els monitors/es


Edats:
Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es


Espai: Un espai tranquil per conversar


Durada: Dues reflexions d’una hora cada una durant 15 dies

Descripció:
Renunciant a l’aplicació més popular de missatgeria durant 15 dies prendrem perspectiva dels hàbits que genera i com afecta en totes les relacions.

Objectius

Per als monitors/es:

  • Oferir alternatives a la norma de les aplicacions de missatgeria en telèfons intel·ligents.
  • Reflexionar prèviament sobre la situació del grup de monitors/es amb relació a aquest tema.

Per als joves:

  • Conèixer alternatives per desenvolupar l’esperit crític.
  • Aprendre eines per plantar cara a la dependència i millorar en salut.
  • Guanyar sobirania en la gestió del temps propi.
  • Millorar la capacitat de concentració.
  • Valorar la intimitat i prendre consciència sobre l’ús no autoritzat de dades privades que fan algunes aplicacions.

Material necessari

  • Una caixa
  • Una petita llibreta per a cada participant

Introducció

Les aplicacions de missatgeria per a telèfons intel·ligents han suposat un canvi radical en la manera de relacionar-se. La gran majoria de persones joves i adultes les utilitzen i sovint se’n fa un mal ús que deriva en hàbits insans.

Sovint passa que, si una persona decideix renunciar a aquestes aplicacions, és qüestionada constantment fins al punt que pugui cedir per esgotament davant de la pressió de grup perquè faci servir el sistema més compartit per comunicar-se, el WhatsApp als telèfons intel·ligents. I ja no diguem en cas que es decideixi viure sense mòbil.

Desenvolupament

En aquest context, una dinàmica utilitzada per molts Esplais és la de guardar tots els mòbils en una caixa quan es comença l’Esplai per gaudir d’unes hores sense l’aparell. Més enllà d’aquesta pràctica, la proposta consisteix a generar un espai de debat i reflexió sobre les aplicacions de missatgeria desenvolupant els objectius assenyalats i proposar un experiment: durant 15 dies cadascú viurà sense WhatsApp en la mesura que li sigui possible. I escriurà diàriament com s’ha sentit.

És important que fem una reflexió inicial profunda per entendre la necessitat i els beneficis que ens pot aportar aquest experiment. Si els participants no comparteixen la idea, no s’autoimposaran la disciplina que els caldrà per dur-lo a terme.

Avaluació

El següent dia d'Esplai, posarem en comú totes les sensacions recollides a les llibretes i profunditzarem el debat iniciat en la sessió anterior. Després d’aquesta experiència, cadascú es coneixerà més ell mateix i tindrà més eines per decidir com vol gestionar la comunicació amb els altres a través de la missatgeria.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: