Com m’agrado?

Com m’agrado?
Autor: Laia Arias

Participants: Joves d’entre 13 i 17 anys


Edats:
Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys)


Espai: Espai ampli on poder estirar-se a terra i seure en rotllana


Durada: 2 hores

Descripció:
Proposta de dinàmica per analitzar la pressió social que es viu durant l’adolescència i reflexionar com gestionar-la.

Objectius

  • Fomentar la reflexió en els/les joves del grup sobre l’impacte d’alguns missatges presents en la nostra societat.
  • Acompanyar els/les joves del grup en el procés d’identificació de les pressions socials que es reben en el dia a dia.
  • Promoure un espai de seguretat per compartir vivències.

Material necessari

  • Dispositiu per reproduir música
  • Imatges d’anuncis
  • Paper d’embalar
  • Retoladors
  • Notes adhesives
  • Una cartolina

Introducció

Durant tota la dinàmica es reflexionarà sobre la pressió social que existeix a la nostra societat per ser d’una determinada manera i què podem fer per canviar-ho.

Desenvolupament

Farem una introducció sobre les pressions socials que rebem a través dels mitjans de comunicació. Presentarem anuncis amb eslògans vinculats al poder, l’èxit o la bellesa i farem preguntes al grup com ara: Quin missatge creieu que ens volen transmetre? o A qui creieu que va dirigit l’anunci?.

Després proposarem al grup que, en un paper d’embalar, dibuixin la silueta d’una persona i escriguin missatges pels quals senten pressió per comportar-se d’una determinada manera i què fem per agradar a altres. L’activitat es farà de manera individual i anònima i es pot posar música relaxant per fomentar la capacitat d’introspecció i concentració.

Un cop tot el grup hagi acabat, demanarem que llegeixin el que han escrit altres persones en les diferents parts de la silueta. A partir d’aquí, es poden fer les preguntes següents: Què us semblen els missatges que heu llegit?, S’assemblen? o Què us ha sorprès més?. Si ho creiem convenient, per fomentar la reflexió podem utilitzar alguna cançó que parli sobre la pressió social per agradar als altres. Una opció seria Més likes d’Oques Grasses (amb Zoo i Lildami).

En acabat, proposarem que cada persona creï un nou missatge en una nota adhesiva que promogui la possibilitat de ser com un/a vulgui ser i demanarem que enganxin la nota en una cartolina. Finalment, llegirem tots els missatges en veu alta per fer-ne un recull.

Avaluació

Per tal de cloure la dinàmica, convidarem el grup a respondre preguntes com ara com s’han sentit al llarg de tot el procés, com podem gestionar millor les pressions socials i què podríem fer per deixar de rebre tants missatges que ens posen pressió.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: