Senyals

Senyals
Autor: Mercè Moral

Participants: Preadolescents i adolescents


Edats:
Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es


Espai: Indiferent (cal tenir en compte que s’acaba amb un debat)


Durada: Depèn del nivell de coneixença i comunicació del grup

Descripció:
Joc en què participen tots els i les joves del grup. Han d’intentar posar-se d’acord entre ells i elles, fent servir la mímica. És com el pedra, paper tisora, però en grup. És un joc participatiu, no competitiu i desinhibidor que farem servir per treballar les dificultats de la comunicació.

Objectius

Per als monitors/es:

  • Procurar que els participants entenguin bé el joc i no es faltin al respecte amb gestos grollers.
  • Participar en el joc com un més experimentant el mateix que els joves.

Per als infants o joves:

  • Posar-se d’acord en els gestos o senyals que han de fer.
  • Experimentar la dificultat de la comunicació no verbal.
  • No competir.
  • Reflexionar sobre el grau de coneixement que té el grup de si mateix.

Material necessari

Bossa amb boles de tres colors diferents o targetes de tres colors diferents.

Introducció

En aquest joc es busca no experimentar el fracàs i per això cap persona del grup és eliminada. La base d’aquesta proposta és intentar entendre quines estratègies farà servir l’altre grup no per acabar abans sinó perquè tothom acabi alhora.

Desenvolupament

Primer de tot, el grup de joves conjuntament ha d’acordar una sèrie de moviments o senyals (uns tres o més). És recomanable començar amb tres i després anar complicant el joc. Alguns exemples serien: cara d’espantat, picar al pit com un goril·la, obrir els braços, fer una passa endavant... tot en silenci. Fins i tot algun gest pot anar acompanyat d’un soroll.

Un cop estiguin decidits, el grup de joves es dividirà en tres grups. Per formar-los, utilitzarem una bossa plena de boles o targetes de tres colors que indicaran el grup a què pertany. Quan ja estiguin formats, cada grup triarà de manera secreta un dels senyals o gestos que prèviament s’han acordat conjuntament.

Els tres grups es col·locaran un davant de l’altre i quan soni un senyal faran alhora el moviment que han escollit en secret. I així s’anirà repetint fins que els tres grups aconsegueixen fer el mateix gest a la vegada. No hi ha un nombre limitat d’intents.

Avaluació

Acabat el joc formem una rotllana en què es tracta de compartir com ens hem sentit. Altres reflexions poden ser: si ens ha costat poc fer el mateix senyal ha estat perquè el grup es coneix molt o ha estat pura sort? O al contrari. Si ens ha costat, ens coneixem poc i ens haurem de conèixer mes? L’equip també pot reflexionar sobre la comunicació i si hi ha hagut algun problema de comunicació.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: