Cursa d’obstacles

Cursa d’obstacles
Autor: Mercè Moral

Participants: A partir de 7 anys


Edats:
Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Monitors/es


Espai: Interior o exterior. Si és una sala, ha de ser prou gran per al recorregut que es vulgui fer.


Durada: 10 minuts, tot i que amb repeticions pot durar més temps.

Descripció:
Joc d’equip de col·laboració on ningú queda eliminat i tothom té algun paper per fer. Hi ha una competició sana entre dos equips que intenten ajudar el company o companya a creuar un espai amb obstacles.

Objectius

Per als monitors/es:

 • Crear un clima de confiança, cohesió i interacció positiva entre els infants del grup.
 • Posar en pràctica l’eina del joc no eliminatori.

Per als infants o joves:

 • Divertir-se entenent que és un joc no eliminatori.
 • Confiar en el grup.

Material necessari

El que es tingui, per exemple:

 • Corda
 • Ous
 • Gots amb aigua
 • Fang
 • Ninots de goma amb xiulet
 • Banquetes

Introducció

En cap moment explicarem als infants que és un joc sense eliminats. Estan molt acostumats a divertir-se competint i tot el que sigui contrari els sembla, ja d’entrada, avorrit.

Desenvolupament

Farem dos equips. Col·locarem els equips un davant de l’altre i entre ells deixarem un espai de 4 a 6 metres. Com més grans siguin els jugadors més distància es pot deixar. A terra, a l’espai que es creï entre els dos equips, posarem un seguit d’obstacles.

S’escull a la sort un membre de cada equip (més endavant expliquem algunes fórmules per escollir sense que ningú pugui sentir-se exclòs). Aquest o aquesta haurà de travessar el terreny de joc amb els ulls embenats seguint les instruccions que tots els seus companys i companyes li donaran alhora. Ha d’arribar fins on es troba l’altre equip, si és possible sense trepitjar cap obstacle. Si ho fa, cal animar-lo a seguir i no amonestar-lo. Cal tenir en compte que els dos participants faran el mateix recorregut i no poden xocar entre ells. El joc acaba quan els dos participants arriben al final.

Si el voleu complicar més podeu fer el recorregut per parelles, o bé que sigui tot el grup qui ho faci mentre dirigeix només un d’ells o elles. És important mantenir-hi obstacles i que hi hagi sempre dues parts enfrontades.

Estratègies per escollir a la sort:

 • Treure la palleta més curta.
 • Una rotllana al voltant d’un company. Una persona se situa al mig amb els ulls tancats i després de fer unes quantes voltes assenyalarà algú.
 • Per ordre alfabètic.

Avaluació

Quan el joc hagi acabat formarem una rotllana on es tractarà de compartir com ens hem sentit.  M’he sentit a gust quan em cridaven? M’he sentit segur dirigit pels meus companys? Volia que el meu company arribés abans que el de l’altre grup o simplement que aconseguís arribar sense trepitjar cap obstacle? I el més important: m’ho he passat bé?

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: