Cinefòrum per estimular l’esperit crític

Cinefòrum per estimular l’esperit crític
Autor: Maria Besora

Participants: Adolescents i joves


Edats:
Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es


Espai: Sala espaiosa i còmoda


Durada: Dues hores i mitja

Descripció:
Visionat i reflexió al voltant de la pel·lícula 'Honeyland' (Oscar al millor documental 2020). Coneixent la realitat de la protagonista entendrem la relació entre allò personal, local i, finalment, global.

Objectius

Per als monitors/es:

  • Observar quina és la sensibilitat del grup respecte al medi natural (abans de fer l’activitat).
  • Procurar oferir un espai acollidor (comoditat, temperatura...), així podrem gaudir de la pel·lícula i educar en la cultura del visionament cinematogràfic.
  • Moderar la reflexió posterior. Cal que els monitors ens hàgim interessat, documentat i estiguem sensibilitzats amb el tema.

Per als infants o joves:

  • Gaudir del cinema en grup.
  • Desenvolupar sensibilitat ecològica pel món que ens envolta, i entendre la necessitat de cuidar-lo/nos per preservar-lo/nos.
  • Desenvolupar la dialèctica.
  • Estimular el pensament crític per a la transformació social.

Material necessari

  • Projector
  • Cadires
  • Coixins

Introducció

Un dia rúfol seria idoni per proposar un cinefòrum al grup d’adolescents o joves de l’esplai. Sovint acceptem les 3 R (reduir, reutilitzar i reciclar) com una màxima per quedar-nos tranquils, fent alguna cosa per millorar el medi ambient. El problema esdevé quan ens conformem amb el consum responsable.

Si fem una anàlisi més àmplia de la realitat veiem com, per molt que corregim actituds individuals, la solució a la destrucció del planeta passa per prendre decisions polítiques col·lectives. És a dir, que és necessari forçar un canvi perquè aquells que tenen el poder prioritzin el planeta i la vida per sobre dels interessos econòmics particulars.

Desenvolupament

Visionat de la pel·lícula i posterior debat.

Avaluació

Hi ha moltes pel·lícules que ens conviden a la reflexió del tema, com per exemple Planet Earth / Human Planet (sèrie documental de la BBC, 2011), Angry Inuk (2016), The Salt of the Earth (2014), La Marche de l’empereur (2005)... Totes aquestes pel·lícules estan disponibles a la plataforma online filmin.es i són destacables tant pel seu contingut com per la forma cinematogràfica.

Sempre que sorgeix el debat és important que tothom es pugui expressar i és feina del moderador estar especialment atent per equilibrar les desigualtats d’un debat oral. Per exemple, es pot limitar el torn de paraula a les persones que més estona parlen, promoure dinàmiques sanes com el to tranquil i tallar les actituds dolentes com alçar la veu, assenyalar, aixecar-se...

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: