Quidditch

Quidditch
Autor: Un joc de col·laboració, equip, agilitat i coordinació

Participants: Equips de 7 jugadors, però es pot adaptar.


Edats:
Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Monitors/es


Espai: Podem aprofitar les línies d’un camp de bàsquet. Si no en disposem, el podem fer orientatiu agafant-lo de model.


Durada: Es poden muntar petits partits si tenim molts infants.

Descripció:
Joc d’equip de la saga de Harry Potter adaptat a les nostres possibilitats.

Objectius

Per als monitors/es:

  • Potenciar el treball en equip.
  • Desenvolupar habilitats motrius.

Per als infants o joves:

  • Jugar en equip per aconseguir l’objectiu.
  • Respectar els companys i les normes del joc.


Material necessari

  • Mocadors
  • Pilotes
  • Piques o pals d’escombra
  • Cercles

Introducció

És important exposar el joc amb els participants en rotllana perquè així pots tenir contacte visual amb tots els infants i poder saber si estant atents a l’explicació o no.

Organitzarem els infants en equips de 7 jugadors. Si no és exacte podem adaptar sense problema i afegir més jugadors d’un mateix rol que més endavant explicarem.

Delimitem la zona de joc perquè els infants ho puguin veure fàcilment i ràpidament.

Desenvolupament

Per iniciar el joc és important tenir en compte que cada pilota té un rol diferent. Per fer-ho més senzill intentarem que siguin de diferent color. En aquest cas tindrem 1 pilota groga i 2 de vermelles.

Dins de cada equip hi haurà 3 rols diferents:

  • El guardià (1 per equip): serà l’encarregat de protegir les porteries del seu equip, impedint amb les mans que els rivals puguin marcar. No pot sortir de la zona (triangle en el camp de bàsquet) marcada, només ho podrà fer per anar a recollir pilotes que surtin fora.
  • El batedor (2 per equip): només poden agafar les pilotes vermelles i són els encarregats de “matar” qualsevol persona de l’altre equip. Per fer-ho els hauran de llençar la pilota i que els toqui. També seran els encarregats de veure que els morts vagin a tocar un punt, que haurem decidit anteriorment, abans de seguir dins el joc.
  • Els encistelladors (4 per equip): només poden agafar la pilota groga i són els encarregats de marcar a la porteria rival. La porteria defensada pel guardià estarà feta per tres cercles.

La puntuació serà diferent segons el cercle que marquem. Per exemple, podem decidir que el cercle del mig val 3 punts i els exteriors 1 punt.

Per poder distingir els equips i els rols de cada jugador podem repartir mocadors. Els rols es poden anar canviant sempre que els infants vulguin.

Avaluació

Finalitzarem l’activitat parlant amb els infants sobre si el joc ha anat com ells esperaven (així rebem feedback) i també com l’hem vist des de fora nosaltres, posant èmfasi en els objectius que ens havíem marcat inicialment.

També podem demanar als infants que pensin possibles variants que podem introduir en el joc.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: