L'Esplai, mòbil... o immòbil?

L'Esplai, mòbil... o immòbil?
Autor: Juanjo Fernández

Edats:
Monitors/es

Descripció:
Descobrim aquest manual.

Contingut

Quan veus aparèixer als mitjans de comunicació les "colònies sense tecnologia" com una gran novetat, t'adones que hi ha alguna cosa que potser no estem fent prou bé, perquè l'educació en el lleure, que tot sovint es desenvolupa a l'aire lliure, ha estat durant molt de temps "atecnològica", fins i tot amb un punt d'orgull. Si ara es reivindiquen les "colònies sense mòbils" potser és perquè es viu la presència dels dispositius com invasiva i s'experimenta la necessitat de trobar un temps i un espai lliures de mòbils. Però l'educació en el lleure ha d'evolucionar, ha d'incorporar tot allò que l'ajudi, i ha de saber fer-ho de manera educativa. El mòbil com a eina, no com a finalitat. Ni AA, ni RR, ni Adoració Acrítica ni Rebuig Rabiós. No crec que sigui fàcil, però ens hi hem de posar, hem de preguntar-nos: l'esplai, mòbil... o immòbil?

Mòbils per a la informació

D'entrada, voldria deixar clar que els mòbils no haurien de ser omnipresents. De fet, haurien de ser "pocpresents". Formen part de les nostres vides, però per això mateix caldria donar una oportunitat a totes les experiències més analògiques i menys digitals, les que no necessiten cap dispositiu. Aprofitem-los per a aquelles tasques que no podríem fer sense mòbils, i/o a aquelles que només podem fer amb mòbils. Per exemple, poden ser molt útils per donar informació a les famílies, o dins del gran grup de monitors. En aquest sentit, un o més grups de whatsapp poden anar molt bé a monitors i monitores. Si sou molts, un grup per a cada nivell d'edat. Recordeu aplicar regles bàsiques: respecte sempre, evitar la precipitació, desterrar les "etiquetes", evitar discussions personalitzades... De cara a informar els pares, en canvi, el WhatsApp no seria una bona opció. Deixeu que les famílies organitzin els seus propis grups, si volen, però no us hi poseu, que prendríeu mal. Pot ser molt millor que creeu un canal de Telegram, que es pot configurar perquè sigui unidireccional i allà hi podeu afegir documents, fotos, vídeos, enllaços, convocar reunions... Pengeu les dates clau a un Google Calendar que sigui accessible a les famílies. Sigueu clars també marcant horaris: fora de situacions excepcionals, no heu d'estar disponibles 24/7 (ni tampoc heu de pensar que les famílies han d'estar-ho!)

Mòbils per a la documentació

Per poder alimentar aquesta informació, convé que treballeu bé la documentació. És molt important que documenteu tot el que feu. Disposar de fotografies i documents ben endreçats anima (perquè es veu tot el que s'ha fet) i ajuda a revisar i millorar les activitats. Feu servir un servidor de fotografies (Google Fotos, Flickr...). Que se n'ocupi algú pacient i sistemàtic, que no se li acumulin les fotos, que sàpiga etiquetar-les, posar-les en carpetes... Aclariu si tothom pot i ha de fer fotografies. En la meva època (sí, quan els dinosaures poblaven la Terra) es van posar de moda les càmeres reflex, i de vegades hi havia més monitors amb càmera pendents de fer una foto xupiguai que pendents dels infants i de l'activitat. Tingueu els permisos actualitzats per poder fer fotos als nens i nenes i sigueu conscients que tenir permisos no vol dir fotografiar el que ens doni la gana i penjar-ho indiscriminadament. Recordeu que allò que es penja a Internet hi queda penjat per sempre. Utilitzeu una aplicació escàner per arxivar adequadament actes de reunions, fitxes, documents, planificacions, murals... Evernote pot ser una bona aplicació per desar-ho ben endreçat i compartir-ho.

Mòbils per a la difusió

Una part d'aquesta documentació mereix una bona difusió. Podeu tenir una pàgina web senzilleta (Google Sites o Wix poden ser bones opcions) on hi hagi la informació bàsica de l'esplai, però la difusió arribarà sobretot a través de les xarxes socials. Facebook és encara la xarxa social de molts pares i mares i no l'heu de menystenir: permet fer àlbums de fotos, escriure textos d'una certa longitud, i podeu acotar molt la privacitat a través de la configuració. Twitter us proporciona immediatesa, us permet mencionar altres comptes, i, segons com ho plantegeu, fer arribar a les famílies continguts interessants d'altres comptes. En un tuit només hi podeu posar com a màxim quatre fotografies i hi ha la limitació de 240 caràcters, però és una xarxa interessant, dona presència, i podeu fer que alimenti les altres xarxes o que s'alimenti d'elles. Instagram està entrant amb força, és visualment potent, i a través de les stories (que es poden guardar -i heu de fer-ho) podeu ser molt creatius i mantenir informades les famílies, si voleu, en temps real, a banda que admet força interacció. Si sou molt agosarats, llenceu-vos al meravellós món de YouTube, però sigueu prudents: no es tracta d'ensenyar tot el que feu, ni de convertir-vos en youtubers. Tot plegat, però, demana que dediqueu temps a definir una estratègia de comunicació: quines xarxes, quin ritme de publicació, qui n'és la persona responsable. Si ho feu bé, veureu que és molt satisfactori. Si no ho feu bé, us sentireu frustrats i donareu una imatge de xitxarel·los inconstants que no és gens recomanable.

Mòbils per les seves eines

Els mòbils són, en molts aspectes, com aquelles navalles suïsses que tenen molts estris que no arribes a fer servir mai (i a més, et pots fer mal). Però hi ha un munt d'aplicacions útils, d'eines que us poden ajudar molt:

  • Excursions: Google Maps, GPS, geolocalització, previsió meteorològica... Dueu alguna aplicació de localització d'emergència, el mòbil ben carregat i un powerbank a tope!
  • Reunions: Compartiu ordres del dia, idees, fitxes d'activitats... a través d'un Google Drive, o d'Evernote... Que algú endreçat administri les carpetes compartides i faci còpies de seguretat!
  • Cançons: feu servir aplicacions per gravar-vos cantant (potser editar-ho després i obsequiar les famílies amb un pòdcast -a iVoox, per exemple- que puguin escoltar i descarregar-se), elaboreu cançoners i publiqueu-los en línia, afineu les guitarres amb una aplicació (Guitar Tuna, per exemple)

I en els jocs de nit podeu fer servir la llanterna, i per als centres d'interès podeu buscar històries i contes, i per als tallers podeu trobar un munt d'idees a Pinterest, i...

Mobilitzem-nos... en la bona direcció!

Haureu observat que no he parlat de la utilització del mòbil pels infants a l'esplai, i és perquè crec que no l'haurien de fer servir. I la vostra utilització com a monitors ha de ser molt prudent, només per allò que calgui, i prioritzant el tracte directe, perquè l'educació en el lleure és un espai humà. I perquè els dispositius mòbils són -admetem-ho- enormement addictius. Mireu, ara és el moment d'assentar les bases de l'ús dels mòbils. Tinguem seny, tinguem criteri, que l'esplai no sigui immòbil, però que sigui mòbil... en la bona direcció!

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: