Campionat de sumo

Campionat de sumo
Autor: Recurs publicat a la revista Estris 170

Participants: 4 jugadors/es de qualsevol edat


Edats:
Petits (4 - 8 anys) - Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys)


Espai: L'espai ideal és qualsevol pati, plaça o carrer, tot i que es pot jugar en una aula o qualsevol altre espai on puguem guixar al terra i les xapes puguin lliscar.


Durada: 1 hora

Descripció:
Un joc ben curiós que ens recordarà a un esport japonès

Objectius

  • Recuperar de la memòria aquells jocs que antigament es practicaven als carrers.
  • Fomentar el desenvolupament d'habilitats motrius.
  • Desenvolupar la imaginació per jugar amb material poc convencional.

Material necessari

1. Xapes: són un material de rebuig molt fàcil d?aconseguir. Si ens apropem a qualsevol bar del nostre poble o ciutat, segur que ens en donaran una bossa ben plena.
2. Guix o un palet: si juguem sobre una superfície asfaltada, necessitarem un guix per delimitar el terreny de joc; en canvi, si ho fem al terra amb l'ajuda d'un palet podrem dibuixar-lo.
3. Plastilina: posarem una mica de plastilina sota la xapa perquè no llisqui en excés a l'hora de jugar.

Introducció

Els jocs tradicionals són jocs que es transmeten de generació en generació. Per les situacions socials i històriques, es practicaven als carrers dels pobles i ciutats. No hem d'oblidar que n'hi ha molts que es duien a terme en zones amb una certa situació econòmica desfavorable i això obligava els nens i nenes a desenvolupar la imaginació per jugar amb les poques coses de què disposaven.
Abans de començar amb el joc us recomanem una activitat perquè cada infant pugui personalitzar les seves xapes. Amb retoladors, pintura plàstica, paper de seda o paper "pinotxo" podem decorar les xapes i fer que l'infant es motivi i vegi que ell també col·labora a l'hora de preparar el joc.

Desenvolupament

Per començar, dibuixarem al terra un cercle d'uns 50 cm de diàmetre, dins del qual dibuixarem quatre ratlles en forma de quadrat, però sense les cantonades, d'uns 10 cm de costat, que faran de línia de sortida per a les xapes dels participants.
Cada jugador situarà les seves tres xapes en una línia dins del cercle.
Després es concretarà un ordre de tir. Cada tirada serà un torn per jugador, on podrà escollir quina xapa colpejarà. L'objectiu del joc és fer fora del cercle les xapes dels altres.
En el moment en què algú faci fora una xapa contrària, continuarà amb el seu torn. La xapa que surti fora del cercle quedarà eliminada, sigui del jugador que colpeja o d'un altre jugador.
El jugador o jugadora que aconsegueixi restar amb alguna xapa al cercle guanyarà la partida.

Avaluació

Si desitgem fer aquesta activitat un dissabte d'esplai o amb un grup nombrós, sempre podem començar tots junts amb el taller de personalitzar les xapes i després organitzar diferents partides a mode de campionat amb rondes de classificació, però recordeu que si el que volem és passar una bona estona el que haurem de fer és evitar qualsevol rivalitat i donar unes pautes ben clares per tal d'impedir que la competitivitat sigui un objectiu per als participants.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: