El llaner i la seva troca

El llaner i la seva troca
Autor: Bet Bartrina

Participants: Com a mínim 7 participants.


Edats:
Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys)


Espai: Un espai exterior amb arbres i arbustos.


Durada: 30 minuts aproximadament.

Descripció:
Joc per a treballar l’observació dels infants en el bosc i la rapidesa en trobar brins de llana que estan penjats de les branques dels arbres i/o arbustos.

Objectius

  • Observar atentament l’entorn on es desenvolupa el joc.
  • Guanyar destresa en trobar elements que no formen part del bosc.
  • Saber guanyar i saber perdre.
  • Estar atent al so del xiulet.
  • Respectar l’espai de joc.

Material necessari

  • 40 o 60 brins de llana d’uns 30 centímetres de llarg
  • Un xiulet.

Introducció

Un llaner –persona que porta una troca de llana i la custodia-, escollit a l’atzar, s’allunya de l’espai on es troben la resta de participants i s’endinsa al bosc per portar a terme la seva missió: lligar els brins de llana que porta a les mans a les branques del arbres i arbustos que vagi trobant pel camí. Passats 10 minuts, torna a l’espai on es troben la resta de participants.

Desenvolupament

Quan el llaner arriba al punt de sortida la resta de participants marxen cap al bosc a buscar els brins de llana. Passats 15 minuts, el llaner toca el xiulet i els caçadors de brins han de tornar al punt de sortida per fer el recompte de brins trobats. 

Cada bri de llana trobat equival a 1 punt. Les puntuacions s’apunten en un paper. Un cop fet el recompte cal tenir en compte que no pot quedar cap tros de llana penjat dels arbres. Si el recompte no quadra, cal sortir a recollir els brins de llana que s’han quedat penjats i tothom ha d’anar a buscar-los perquè no podem deixar res que perjudiqui l’entorn! 

Tornem a comptar els brins que hem trobat i aquest cop cada bri de llana que hagi trobat un caçador val 5 punts. Els brins que trobi el llaner no compten. Es torna a fer el recompte de tots els brins i guanya el caçador que aconsegueix millor puntuació passant a ser el Gran Caçador de Llana del Bosc. 

Si han quedat brins de llana penjats als arbres i/o arbustos els podem anar a buscar tots plegats, fent un passeig pel bosc, o podem fer que el llaner pagui penyora per cada bri que no hagi estat trobat.

Avaluació

Ens pot servir per a veure com s’orienten els infants en un espai poc conegut. Podem jugar amb infants més petits si l’adaptem i els fem anar per parelles o grups. 

És un joc que serveix per gaudir de l’entorn natural i el podem utilitzar per treballar el respecte per la natura i recordar que no hi hem de deixar mai res que el pugui perjudicar. Sempre que anem al bosc, hem de recollir totes les deixalles que haguem pogut produir.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: