El Topao

El Topao
Autor: Àmbit d'Educació per al Desenvolupament del MCECC - Fundacicó Pere Tarrés i UJEDOila

Participants: Tants com es vulguin


Edats:
Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys)


Espai: Exterior, amb racons on amagar-se


Durada: 30 minuts - 1 hora

Descripció:
Divertir-se jugant a la versió dominicana del Pi.

Objectius

  • Desenvolupar les habilitats motrius.
  • Fomentar l'estratègia.
  • Aprendre a divertir-se sense necessitat de gastar material.

Material necessari

  • Una ampolla buida de tamany mitjà

Introducció

La capacitat de transformar qualsevol objecte en una fantàstica joguina és el punt fort dels infants de Palavé, a la República Dominicana. Tot pot ser reutilitzat i afegit al joc. El Topao n'és un exemple, on una ampolla de plàstic buida de refresc o detergent passa a ser una pilota d'allò més divertida.

Desenvolupament

Un dels jugadors xuta l’ampolla ben lluny i el qui para ha d'anar a buscar-la corrents. Mentre ell corre, els altres han d'amagar-se i quan l'agafa la planta al terra, es gira i diu Topao-Topao i comença el joc. L'infant que para pot moure's lliurement, però la botella ha de restar al seu lloc durant aquell torn. Si veu a un company ha d'anar corrents a tocar l’ampolla i dir Topao-Topao i el nom de l'infant. Si ho ha encertat aquell infant queda desqualificat i pot continuar buscant els altres.

Tot i així, els jugadors que no han estat desqualificats poden anar a xutar l’ampolla i si ho fan es torna a començar el joc. Tots es poden tornar a amagar mentre qui para torna a buscar l’ampolla. El joc s'acaba quan qui para troba a tots els infants.

Avaluació

Breu reflexió sobre l'ús de material reciclat en els jocs i com podem transformar objectes que ens semblaven que ja hauríem de llençar gràcies a la imaginació.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: