El xiclet

El xiclet
Autor: Borja Castellet (publicat a la revista Estris 186)

Participants: Tants com es vulguin


Edats:
Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys)


Espai: Interior


Durada: 15 minuts

Descripció:
Joc de coneixença per als primers dies d’esplai, on començarem a descobrir que és més el que ens uneix que el que ens separa.

Objectius

  • Joc de coneixença.

Material necessari

  • Cap

Introducció

És més el que ens uneix que el que ens separa. Per comprovar-ho, feu que els infants comencin a caminar lliurement per l’espai seguint les vostres instruccions.

Desenvolupament

En primer lloc, doneu l’ordre que es facin parelles i s’expliquin en no més de 15-30 segons qui són, on viuen, quin és el seu menjar preferit, etc., i tota aquella informació bàsica que considerin necessària.

Després d’haver fet això tres o quatre vegades, es passa a la segona part de l’activitat. Aquesta vegada, l’ordre començarà de la manera següent: “Agrupeu-vos en funció de...”, per exemple, qui li agradi anar a la muntanya o prefereixi el mar; qui li agradi més la pasta o la carn, etc.

Algunes possibles unions (xiclets): mar o muntanya; color de les sabates; edat; plat de menjar favorit; escola on van / universitat / amb o sense estudis; color preferit; música preferida.

Això sí, les preguntes no poden fer esment a temes físics, de gènere o de nacionalitat.

Avaluació

Al final de la dinàmica es fa una reflexió sobre el que ens ha unit. Ha estat el fet de ser noi o noia, el país de procedència o la condició física, intel·lectual o sensorial? Independentment de la nacionalitat, gènere o condició física, tenim més coses en comú del que podem arribar a pensar. Això ens ha de permetre viure i conviure.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: