Goalball, juguem?

Goalball, juguem?
Autor: Carlos Muñoz i Viso

Participants: Equips de 3 jugadors/es


Edats:
Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es


Espai: Interior / exterior


Durada: Proposta de la fitxa: 2 hore - Durada d'un partit: 15 minuts

Descripció:
El Goalball és l’únic esport paralímpic creat específicament per a persones cegues o amb deficiència visual.

Objectius

  • Viure en primera persona les dificultats d’una persona cega i/o amb deficiència visual.
  • Fer consciència social a partir de l’esport i el lleure.
  • Treballar la capacitat espaial.
  • Potenciar el desenvolupament del sentit auditiu.
  • Fer silenci.

Material necessari

  • Pilota de GOALBALL (pilota amb cascabells a l’interior, es pot construir).
  • Cinta americana o esparadrap.
  • Quelcom per tapar els ulls (mocadors, antifaços, ulleres de piscina tapades, etc.).

Introducció

Aquesta proposta pretén fer conèixer i practicar un esport molt poc conegut com és el Goalball, però sobretot el que intenta és anar més enllà i destinar una tarda d’esplai perquè els infants coneguin de prop la realitat d’una persona cega o amb deficiència visual.

Sempre que vulguem fer iniciació esportiva, i més encara quan l’esport sigui poc conegut, el procés de familiarització és la part més important per optar a l’èxit de la pràctica esportiva.

Desenvolupament

Seria ideal fer alguns exercicis previs on no es podrà fer servir la vista que tinguin un increment del grau de dificultat, per tal de treballar el procés de familiarització i sentir-se còmode amb aquesta peculiar situació.

Per començar el partit es delimitarà el terreny de joc amb la cinta de tal manera que es pugui fer servir el tacte per situar-se. A més farem servir les línies del fons com a porteries i s’organitzaran dos equips de 3 jugadors. Serà necessària la presència d’un àrbitre, que serà l’únic que hi podrà veure. Els participants hauran d’estirar-se al terra de costat mirant la porteria contrària i ocupant l’espai suficient per poder tapar tota la seva porteria.

Fent servir les mans i els peus podran llançar la pilota, que sempre lliscarà pel terra, amb la intenció de marcar gol. Es penalitzarà qualsevol soroll que pugui realitzar un participant, ja que serà necessari el màxim silenci possible per escoltar, orientar-se i saber on és la pilota.

Avaluació

La idea és que aquesta activitat no sigui només una pràctica aïllada d’aquest esport, sinó que també hi hagi tot un treball de consciència amb els infants. És interessant posar-se en contacte amb la Federació Catalana d’Esports per a Cecs. Ells ens prestaran la màxima col·laboració, i fins i tot ens enviaran alguna persona amb ceguera o deficiència visual amb una proposta d’activitats per treballar tota una tarda al nostre centre.

Ideal si és un camp o una sala rectangular, àmplia i sense obstacles (9x3 m aproximadament i res de columnes o taules). Però tot és adaptable.

Més informació a www.fcecs.cat

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: