I tu, com la imagines?

I tu, com la imagines?
Autor: Maria Bassas Bullich

Participants: Indiferent


Edats:
Petits (4 - 8 anys) - Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys) - Monitors/es


Espai: Qualsevol espai agradable, acollidor, recollit.


Durada: Entre una hora i una hora i mitja

Descripció:
Es tracta d'expressar els sentiments que genera la pèrdua d'un ésser estimat de manera artística i generar un espai per poder-ne parlar.

Objectius

  • Reflexionar sobre la mort.
  • Prendre consciència de la universalitat de la mort.
  • Ajudar a expressar el dol que sentim o hem sentit en alguna ocasió.
  • Practicar l'escolta activa.

Material necessari

  • Paper d'embalar
  • Colors
  • Retoladors
  • Pintures...

Introducció

La mort és un tema difícil de treballar perquè ens genera un seguit d'emocions i pensaments que no són senzills de gestionar i requereixen el seu temps; no hi ha respostes segures i racionals sobre aquest tema i això ens genera por i incertesa.

Hem de tenir present que hi ha una gran varietat de creences sobre la mort (sovint associades a creences religioses) i que és important respectar el que l'entorn de l'infant o adolescent cregui. Això no treu que puguem treballar el tema de la mort, i que si ens fan preguntes puguem respondre, sempre amb honestedat, el que nosaltres creiem.

Desenvolupament

Col·locarem un tros llarg de paper d'embalar al terra i donarem material per a poder pintar. Hauran de dibuixar com s'imaginen què és la mort. Deixarem l'estona necessària en funció del grup. Cal cuidar aquest moment; podem posar música ambient per ajudar a crear un clima de reflexió ja que l'activitat requereix de certa introspecció.

Avaluació

Després farem una roda per explicar-los. Cal respectar els temps de cada persona. És important no donar opció a rèpliques per evitar debats. En aquesta explicació del dibuix la persona podrà expressar tot allò que tingui necessitat d'expressar: els sentiments, dubtes, o senzillament parlar d'una persona estimada que hagi perdut. Mentre un s'explica, els altres escolten atentament i acollim el que la persona ens explica.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: