L'encerto i salto!

L'encerto i salto!
Autor: Àmbit d'Educació per al Desenvolupament del MCECC - Fundació Pere Tarrés i UJEDO

Participants: Dos equips del mateix nombre de jugadors


Edats:
Petits (4 - 8 anys) - Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys)


Espai: Exterior, una esplanada força gran.


Durada: Entre 15 i 30 minuts

Descripció:
Joc que juguen els dominicans de Palavé a totes hores i que combina estratègia i força. L'equip que encerta en quina mà està amagada la pedreta pot fer un salt i guanya qui arriba més lluny!

Objectius

  • Establir estratègies de grup.
  • Coordinar el lideratge positiu.
  • Desenvolupar l'agilitat física.

Material necessari

  • Una pedreta i un pal.

Introducció

Els infants del batey de Palavé, a la República Dominicana, juguen i es diverteixen pels carrers sense necessitar cap material especial. És per això que aquest joc que només requereix una pedreta i un pal és molt popular entre els infants i els no tan infants, doncs també hi juguen els adolescents i joves del barri. El joc és d'astúcia i força física i entre ells creix una gran competitivitat mentre hi participen, tot i que quan s'acaba, s'obliden totes les cridòries. Per experiència pròpia, comencen jugant dos grups de quatre persones i acaben sent-hi dos grups de 15 amb mitja comunitat involucrada: pares, joves i infants de tres anys participant-hi, és molt engrescador!

Desenvolupament

Els dos equips creen dues files, uns al davant dels altres i es marca una línia al costat de l'últim jugador. El líder de l'equip que comença passa per darrere dels seus companys i dóna una pedreta a un d'ells. Aquests mostren els punys tancats als de l'altre grup i el líder de l'altre grup escull a un jugador perquè encerti qui té la pedreta. Els altres el poden ajudar si detecten algun jugador sospitós.

Si encerta on està la pedreta podrà fer un salt a partir de la línia de sortida i marcar el lloc on ha arribat com la meta del seu equip, tot i així si no toca la línia de sortida amb el peu no es valdrà el salt i hauran perdut el torn. Si encerten on està la pedreta i fan bé el salt, els de l'altre equip hauran de tornar a amagar-se la pedreta i així consecutivament, fins que no l'encertin. Si no l'encerten es canvia de torn i són ells qui hauran d'amagar la pedreta.

Cada salt que facin serà a partir de la línia que ha fet l'anterior company d'equip, així que cada vegada estaran més lluny dels jugadors i s'anirà creant com un marcador al terra. L'equip que arriba més lluny o el primer en arribar a una certa marca és l'equip guanyador.

Alerta: el líder de l'equip no pot escollir dues vegades el mateix jugador per encertar la pedreta i recordem que el jugador que l'ha encertat és qui haurà de saltar. Es pot anar canviant de líder cada tres torns.

Avaluació

Cada equip haurà d'avaluar el joc i com s'ha sentit cada jugador en els diferents rols: com a líder, com a jugador participant, com a encertador o com a mentider si tenia la pedreta i no volia fer-ho notar. També l'estratègia del grup i la capacitat de perdre o guanyar.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: