M'explico?

M'explico?
Autor: Laura Salamé de la Calle

Participants: A partir de dos (sempre parells).


Edats:
Mitjans (9 - 11 anys)


Espai: Indiferent


Durada: 30 minuts.

Descripció:
Joc que consisteix en familiaritzar-se amb un objecte mitjançant el tacte tot tenint els ulls embenats. El participant que toca la figura l'ha de definir de manera que l'altre participant pugui dibuixar-la sense haver tingut cap contacte amb aquesta.

Objectius

Objectius per als monitors/es:

  • Dinamitzar l'activitat per tal que els participants entenguin i segueixin les normes.
  • Supervisar el transcurs de l'activitat identificant i solucionant possibles malentesos. 

Objectius per als infants o joves:

  • Identificar mitjançant el tacte la forma i la textura d'un objecte.
  • Aprendre a fer una descripció coherent que altres entenguin.
  • Escoltar i donar importància a allò que diuen els companys.


Material necessari

  • Diversos objectes amb diferents formes i textures
  • Bena o mocador
  • Paper i llapis.

Introducció

Els dos membres de la parella s'han de situar donant-se l'esquena. Un d'ells romandrà amb els ulls tapats amb una bena o mocador i tindrà un objecte que no haurà vist prèviament. L'altre participant, que tampoc haurà vist l'objecte, l'haurà de dibuixar seguint la descripció del company.

Desenvolupament

Quan els participants estiguin disposats correctament, es tapen els ulls d'un dels membres de la parella i posteriorment se li entrega un objecte. Mentre es familiaritza amb l'objecte l'ha d'anar descrivint de manera que l'altre membre de la parella pugui plasmar al paper allò que ell està tocant. Un cop acabat el dibuix, els dos participants poden veure l'objecte, de manera que podran comparar la realitat amb el que ells han percebut, descrit, entès i dibuixat.

Avaluació

Quan els participants veuen el dibuix al costat de l'objecte, és important que valorin com s'ajusta a la realitat. Tot i saber dibuixar millor o pitjor, el que és important, és que siguin capaços de reconèixer aquelles parts que han sabut identificar mitjançant el tacte i de quina manera ho han comunicat, així com l'atenció que prenem al que ens expliquen els altres. Sovint les persones no ens entenem, ja sigui perquè no ens sabem explicar o perquè interpretem els missatges d'una altra manera. Conèixer aquesta realitat ens pot ajudar a millorar la nostra comunicació.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: