Per aconseguir els papers necessito...

Per aconseguir els papers necessito...
Autor: CE Xiruca (publicat a la revista Estris 194)

Participants: Tants com es vulguin


Edats:
Grans (12 - 15 anys) - Joves (16 - 18 anys)


Espai: Exterior


Durada: 30 minuts - 1 hora

Descripció:
Experimentar la desesperant situació i la magnitud de papers i burocràcia que ha de fer una persona immigrant quan vol aconseguir la ciutadania del nostre país.

Objectius

  • Conèixer les dificultats d'un immigrant.
  • Aproximar els infants a la burocràcia.
  • Fomentar el treball en equip.

Material necessari

  • Fulls de colors
  • Cartolines
  • Retoladors

Introducció

Actualment tots hem de fer grans esforços burocràtics per aconseguir beques, títols, subvencions, entre d'altres. Però els immigrants tenen dificultats molt més grans que les nostres. En som conscients de fins a quin punt pot ser complicat per a una persona que va néixer uns quilometres més lluny de casa nostra?

Desenvolupament

Crearem deu grups de joves o infants i els repartirem un paper de color blau a cadascú on hi posarà “butlletí de color verd” i un espai on posar-hi una firma. Els direm que han d'aconseguir el paper que posi: “Ja ets ciutadà”. Els monitors ens amagarem pel terreny amb cartells que posi: “Secretaria número...” amb el número que ens hagi tocat de l'1 al 10. Cada monitor serà l'encarregat d'agafar un color de butlletí específic i donar-ne un d'un color diferent. És una cadena de colors, per aconseguir el groc, primer necessiten el vermell, per al vermell necessiten el verd, el blau, etc.

Els butlletins han d'estar firmats per la secretaria que vulgui cada monitor i també pot avaluar-los com ell vulgui; és a dir, tan pot demanar els butlletins del paper blau com els que posa “butlletí blau” i són d'un altre color. Els monitors podran demanar el què vulguin, firmat dues vegades, una, etc. depenent de com vegin que avança el joc. Si els hi entreguen el butlletí que pertoca el monitor els donarà un altre d'un color diferent que podran portar a una altra secretaria.

La secretaria més exigent els demana 5 grocs i 5 vermells. Per aconseguir-los, s'adonaran que han d'unir tots els butlletins i anar tots els grups junts.

Avaluació

Asseguts en rotllana han de compartir com s'han sentit havent d'anar a tantes secretaries diferents, si els ha posat molt nerviosos, si els ha portat mals de caps, etc. Finalment, transportarem la situació als immigrants per fer un exercici d'empatia i comprensió.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: