Samarretes taronges amb pell de ceba

Samarretes taronges amb pell de ceba
Autor: Sílvia Sorolla

Participants: Tants com es vulguin


Edats:
Petits (4 - 8 anys) - Mitjans (9 - 11 anys) - Grans (12 - 15 anys)


Espai: Espai natural i cuina. Ideal per fer a campaments o cases de colònies.


Durada: Dues hores aproximadament.

Descripció:
Taller de tints naturals aplicat a la tradicional activitat de samarretes amb nusos per tal de fer una reflexió sobre el consum de materials en les nostres activitats.

Objectius

Objectius per als monitors/es:

  • Replantejar els materials que utilitzem en les activitats.
  • Aprofitar els residus del menjar.
  • Facilitar un clima de relació amb la natura.

Objectius per als infants o joves:

  • Conèixer altres propietats dels elements naturals.
  • Experimentar amb una tècnica artesanal.
  • Treballar la importància de la neteja i la paciència del temps que requereixi l'artesania.
  • Aprendre a replantejar allò que ja fem. Sobretot, associat al consum responsable, i en aquest cas, al medi natural.


Material necessari

  • Samarretes blanques de cotó natural
  • Olles velles
  • Sal o alum de roca (per fixar el color)
  • Pell de ceba.

Introducció

Aquest taller és una proposta per canviar el material amb què tenyim als tradicio- nals tallers de samarretesamb nusos. Po- dem tenyir-los amb la pell de la ceba, un residu que habitualment generem quan anem de sortida o colònies.

Desenvolupament

Aquest taller agafa més sentit si l’àpat del mateix dia inclou ceba. Les cebes han de ser les típiques de cuina o la "seca de Figueres", tenint en compte que tinguin la pell de color taronja intens. 

En primer lloc farem la preparació del tint. Caldrà afegir a l'aigua el mordent, que serà la sal o alum de roca (més recomanable) per aconseguir que el color es fixi. Per una olla de 25 litres d'aigua posarem una quantitat d'un quilo de sal. Després farem bullir l'aigua. 

Mentre l'aigua bull, farem els nusos amb cordes a les samarretes, tenint en compte que ens quedin formes ben creatives i boniques. Quan l'aigua ja estigui mordentada l’hi introduirem la pell de ceba. Com més quantitat en posem, el tint agafarà un color més fort. Bullim l'aigua amb la pell de la ceba durant 30 minuts aproximadament.

Un cop hagi passat aquest temps, ja haurem convertit l'aigua amb tint i podrem posar les samarretes. Caldrà mantenir l'aigua tintada amb les samarretes ambmolta temperatura però sense que arribi a bullir. Aquest procés s'haurà de mantenir durant una hora.

Un cop acabat podrem treure les samarretes i ja estaran tintades, només faltarà assecar-les. Atenció! El primer cop que les rentin deixaran  una mica de color a  la rentadora.

Durant els moments d'espera de bullició podem treballar aspectes sobre consum responsable o el temps que necessita cada procés d'elaboració reflexionant sobre l'artesania.

Comentaris:

Hi ha molts més elements que serveixen per tintar, cal mirar el seu nom amb llatí i les seves propietats. Com per exemple: argelaga, ginesta (groc), castanyer (verd), palot campetxe, indigo (blau). Altres opcions com la remolatxa, que embruta molt, no tenyeix. Aquests i altres materials podem fer-los servir per substituir una guerra de pintura i tenyirl’aigua.

Avaluació

L’activitat pot tenir diferents moments d’avaluació o de revisió. Quan tinguem les samarretes finalitzades, per exemple, es pot fer una avaluació amb el producte com a resultat. S'ho imaginaven possible? Què vol dir portar aquesta samarreta ara? Com mirem els residus que llancem? Podem introduir dins del marc de consum responsable quin origen tenen aquestes samarretes.

 

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: