Xicpoly

Xicpoly
Autor: Esplai Xic

Participants: 2-8 participants o en grups


Edats:
Monitors/es


Espai: Interior


Durada: 1 hora

Descripció:
Joc de taula formatiu

Objectius

  • Conscienciar-se de les tasques i/o comissions d’un esplai.
  • Conèixer les responsabilitats que comporten les comissions.
  • Avaluar el temps dedicat a les tasques de les comissions.

Material necessari

  • 2 daus
  • Taulell
  • Bitllets temporals 
  • Targetes de joc del Xicpoly

Introducció

Les tirades, els torns, l’intercanvi de temps i els daus ballant la dansa de l’atzar ens duran a les entranyes del nostre esplai. Cada casella representa l’esforç d’algun dels jugadors que sent com la seva tasca es menysprea. Cada comissió representa un dels pilars organitzatius de l’esplai que es veu trontollar per la seva poca eficàcia. Val la pena mantenir-la? Cada hora, cada minut que heu dedicat a l’esplai prendrà forma i sentit. A partir d’ara, tot pot canviar, tot pot millorar... T’atreveixes a llançar els daus?

Desenvolupament

El "Xicpoly" és un joc de taula on es troben les principals comissions en què s'organitza un centre d'esplai i les tasques més importants que desenvolupen. L'objectiu lúdic del joc és ser el responsable del màxim nombre de comissions possible i veure, d'aquesta forma, el temps que ens va ocupant. Els monitors de l'esplai també hi juguen un paper molt important, ja que, sense ells, el rellotge del temps se'ns cruspirà inexorablement.

Tots els participants tiren un dau; aquell que tregui una major puntuació començarà el joc i se seguirà en sentit horari. A partir de la casella de sortida es mouen les fitxes al voltant del taulell d’acord amb la puntuació treta en una tirada de dos daus. Depenent de la casella on vagi a parar el jugador, aquest tindrà dret a adquirir una tasca de comissió, un monitor, a destinar temps a la tasca de la comissió que pertany a un altre jugador, assistir a trobades imprevistes o agafar una carta de “xic o no xic”.

Al llarg de la partida els monitors avaluen l’estat de les comissions així com les tasques que han desenvolupat o que resten pendents. Durant el transcurs de les tirades de ben segur que surten comentaris sobre el rendiment personal dels monitors, directors, etc. És un bon moment per parlar de les necessitats que aquests tenen i com l’esplai, o la resta de companys, els poden ajudar. Per a aquells que siguin nouvinguts, a mesura que s’avança en el joc, convé anar explicant en què consisteixen les comissions, quines són les seves principals fites, consells per tirar-les endavant, incentivar-los perquè aportin noves idees...

Avaluació

La lectura que pot fer-se del joc dependrà molt del grau d’implicació dels seus participants, ja que el procés d’avaluació del Xicpoly és l’autoretrat de la situació de l’esplai en el moment de la partida, dibuixat per tothom amb les opinions de tots.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: