Com actuar per la llengua des del lleure educatiu i quin és l’ús del català a Centres i Clubs d’Esplai de diversos territoris són propostes i reflexions que poden enriquir la relació entre la cultura catalana i l’àmbit del lleure. Els articles que apareixen a continuació aborden, entre altres qüestions, l’ús del català a les noves generacions, quina és la situació d’aquesta llengua a les Illes Balears, la tradició de la llengua a la comarca del Berguedà, què es pot fer des del lleure pel que fa a la preservació del català, quins reptes es troba l’àmbit educatiu pel que fa a l’ensenyament d’aquest idioma i què podem fer per incrementar-ne i millorar-ne l’ús.
La Laura Grau, que va estudiar Educació, és creadora de continguts i comunicadora, especialment en el camp de l’entreteniment. Es va iniciar en el món digital, a Internet, amb la creació del canal Malaia (malaia.cat). Ara col·labora a l’espai radiofònic 'Matina Codina' a RAC 105, i també ha col·laborat al programa No ho sé de RAC1 i als continguts 'Planta Baixa' i 'Zona Zàping' emesos a TV3.
A MÉS, EN AQUEST NÚMERO
Presentem cinc fitxes d’activitats que ens poden servir per tractar aquestes i altres qüestions amb els infants i joves. Recomanem també sis relats per reflexionar educativament, un material interactiu de salut mental, un documental sobre llengua i cultura, un recurs de tresoreria transformadora i un informe de reptes comunicatius i educatius. El manual ens explica com dissenyar i fer activitats per a tothom, des d’un punt de vista inclusiu, atenent la diversitat. L’espai natural, al seu torn, presenta una nova ruta: Pau Pujol ens apropa al Taga i a la serra Cavallera (Ripollès). Als racons finals coneixem Marta Estellé i Adell, membre del Consell Directiu del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC).