La Revista Estris celebra cinquanta anys amb un especial

La Revista Estris celebra cinquanta anys amb un especial

La publicació recorda la seva trajectòria i mira cap al futur amb il·lusió i esperança

24.01.22

Temps de lectura: 5 minuts

Llegeix la Revista Estris núm. 242, si ho desitges, en format digital

L'any 2021 la Revista Estris ha celebrat cinquanta anys de vida. Enguany, i fent memòria d'aquest mig segle, Estris arriba a les cases amb un especial que aborda els inicis de la revista i el valor d'educar en el lleure.

Des d'un bon començament, a la portada -imatge que encapçala aquesta notícia- veureu l’essència de la Revista Estris, representada per Roger Torres i pintada per Anna Solà. La portada ens convida a entrar en la revista i, a poc a poc, anar descobrint els quatre grans àmbits d’Estris: societat, persona, entorn i espiritualitat.

En aquest especial, persones que han passat per la revista expliquen el valor del lleure educatiu i reflexionen sobre la importància de comunicar què fan els centres d’esplai i agrupaments escoltes cada dissabte o a l’estiu. També trobeu les fitxes que més repercussió han tingut en aquesta segona etapa de la revista i imatges històriques que repassen els darrers cinquanta anys del món del lleure. I per no perdre el costat formatiu d’Estris, el Recomanem mostra quatre eines que us poden anar bé com a educadors i educadores.

Gaudim d'un convidat de luxe: el vicepresident d'Òmnium Cultural i exredactor de la Revista Estris, Marcel Mauri, que ens parla de com d'important és fomentar unes bones activitats d'educació en el lleure. Segon Mauri, aquestes "són el present i el futur de la societat catalana".

Mauri ha escrit l'article "Educa localment, transforma globalment", que trobaràs a la pàgina 23 de la revista

Cronologia d'un èxit de la societat

L'especial que publica la Revista Estris també convida a recordar els esdeveniments més importants que han marcat tant el país, com l'educació en el lleure. Revisem el naixement de diferents federacions de lleure i de fundacions com la Fundació Pere Tarrés. Alhora, recordem els grans moviments entre els quals el lleure també va alçar la veu: l'any 1982, quan la Generalitat de Catalunya lliure el primer títol de monitor de lleure; el 2003, quan les entitats van dir no a la Guerra d'Iraq; el 2011, amb la primera gran trobada de monitors i monitores de lleure de Catalunya...

L'excursionisme, element clau del lleure educatiu

No entendríem l'educació en el lleure sense l'amor per la naturalesa, la muntanya  i l'excursionisme. Per això, el nostre expert, Pau Pujol, ens explica les diferents rutes que esplais i agrupaments han utilitzat al llarg dels anys per fer el cim del Puigmal.

Però, què significa aquest cim per a l’excursionisme català i el món del lleure. Entendre-ho és clau per saber la importància de la muntanya en el si de les activitats que desenvolupen les entitats de lleure.

L'ascens a una muntanya és un dels temes que abordem, també, als racons finals de la revista. Veurem com ha canviat el lleure, de la mà de Mn. Ramon, amb una dilatada experiència a Colònies Aina [Andorra] i la Gemma Virgili, una monitora de l'Esplai Sant Fructuós de Tarragona. Entre els dos, entenem per què la gent s'estima tant el lleure educatiu.

Portada de la Ruta, amb el cim del Puigmal com a protagonsita. Pots llegir-ho a la pàgina 34 de la revista

Gaudeix d'aquests 50 anys i contribueix a sumar-ne cinquanta més! I per això, recorda que pots escriure a la revista. Si vols compartir les teves impressions, escriu-nos a estris@peretarres.org.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: