OPINIÓ

Pau Pujol i Alberto Hernández

Membres del Consell Directiu del MCECC

02.07.24
ExMonitors, fem-los presents a l’Esplai!

Temps de lectura: 5 minuts

'S'ha de viure', 'Ser o fer de monitor?', 'No puc tinc Esplai' o 'Jo de gran vull ser petita' són idees que poden interpel·lar a hom vinculat en el sector del lleure educatiu .Pel context, n'hi ha una que ens agradaria destacar: 'Mai deixem de ser monitors!'.

El monitoratge és una experiència única i compartida en equip, però el més important és que el voluntariat escollit per milers de joves al nostre país, esdevé un acte de servei sa, honest i ple de valors que permeten acompanyar infants i adolescents en el seu creixement.

Arriba un dia en què la tasca del voluntariat topa amb altres obligacions personals que, malauradament, no permeten mantenir l'activitat amb tanta intensitat; però des de les entitats de lleure educatiu, ens cal reflexionar i vetllar per mantenir el compromís amb aquestes persones i oferir espais als anomenats 'exmonitors'!

'Monis', els exmonitors/es -sempre que ho vulguin- ens poden continuar aportant moltíssimes coses! L'experiència viscuda a l'Esplai o Agrupament, els permet comptar amb certa perspectiva que pot arribar a acompanyar molts dels debats interns, o fins i tot, aconsellar o ajudar a prendre decisions a les persones responsables de l'entitat; comissions amb certa transversalitat al centre, com les de secretaria, tresoreria o pedagogia entre d'altres, es poden veure enriquides amb la participació de certs exmonitors/es, els quals en el seu moment foren voluntaris i tingueren el mateix rol i responsabilitat.

Molts Esplais i Agrupaments, compten amb bones pràctiques d'incorporar les exmonitores en la seva activitat ordinària sigui, confiant les formacions dels futurs monitors de l'entitat, l'organització d'activitats periòdiques per mantenir-hi el vincle o senzillament, aprofitant actes extraordinaris com els aniversaris de les entitats, així fent una àmplia convocatòria per tal d'afegir-los a la preparació i alhora gaudir de la celebració.

Amb aquestes idees damunt la taula, volem afegir un espai on els exmonitors o monitors amb més veterania, poden comptar amb un rol important a l'Esplai, aquests són els moments de relleu entre generacions de dirigents de l'entitat, i el podem il·lustrar amb un decàleg fet per en Roger Luna (docent de FCIE-FPT), el qual compartia junt amb un article a la Revista Estris núm. 227

Decàleg per a un bon encaix entre generacions a l'Esplai:

  • Monitor novell: ets voluntari d'una entitat que té un entorn social, un ideari, una història... Coneix-lo!
  • Monitor veterà: els monitors nous, fins i tot aquells que venen del planter, no coneixen els detalls de l'entitat des de dintre. Tu els pots mostrar la riquesa i les particularitats de l'entitat. Només així el podran valorar, estimar i fer la millor tasca educativa possible.
  • Monitor novell: l'Esplai ja existia abans que tu comencessis a fer de monitor, i tant de bo continuï un cop tu deixis de ser-ho! Ets una petjada més, entre moltes d'altres! Sigues humil.
  • Monitor veterà: els nous monitors normalment volen entrar a l'Esplai perquè els agrada el contacte amb nens i els volen acompanyar. Amb la teva visió global i més ajuda'ls a entendre que també important el contacte amb les famílies!
  • Monitor novell: el projecte necessita les teves ganes d'innovar i aportar nous punts de vista. Renovar-se o morir!
  • Monitor veterà: deixa que els nous aportin idees, encara que algunes hagin fallat en el passat. No tallis la creativitat. Acompanya en l'error i ajuda a millorar la qualitat de les activitats pedagògiques.
  • Monitor novell: si tens dubtes sobre si una activitat és adequada o no, no et faci vergonya demanar opinions als teus companys que tenen més rodatge. L'experiència és un grau!
  • Monitor veterà: les famílies et veuen com un referent per als monitors novells. Actua com a tal i sigues exemple i inspiració per a ells.
  • Monitor novell: estigues obert a ocupar qualsevol lloc dins l'organigrama de l'Esplai. La visió global de l'entitat t'ajudarà a entendre-la millor.
  • Monitor veterà: procura abandonar l'argument "sempre s'ha fet així". La resistència al canvi és natural, però de vegades pot suposar l'estancament de l'entitat.

Convidem a plantejar, cadascun dels punts del decàleg, on un exmonitor/a de l'entitat, podria acompanyar l'espai i fer bo al conjunt de l'equip.

Són un conjunt de reflexions que podem fer-nos al mateix equip d'Esplai, en clau d'enriquir la nostra tasca pedagògica, de cures internes i de salut i futur de l'entitat!

Teixir novament els lligams amb els exmonitors pot ser la fita a cercar durant un curs. Han estat Esplai com vosaltres; plegats ho sou i ho sereu!

El MCECC vol ser un espai d'acollida per a persones que deixen l'activitat ordinària a l'esplai com a possibles referents. En aquest eix, el Moviment vol acompanyar els centres junt amb l'experiència de tota aquella persona que ha viscut Esplai com a monitora!

El #SomMoviment també compta amb vosaltres exmonitors/es, sou convidats a participar dels Àmbits, Projectes i Trobades en les comissions organitzadores, us hi esperem!

El compromís amb l'educació en el lleure no és efímer, no s'esvaeix tot i no viure l'activitat quotidiana. L'auguri de la transformació social a través dels valors ens uneix i el vincle i la bondat que genera, l'Esplai encara el pot celebrar!

ETIQUETES

opinió relleu generacional exmonitors

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: