OPINIÓ

Lorena Jiménez

Historiadora i professora a la UB

04.03.20
Una brúixola per a temps de canvis

Temps de lectura: 3 minuts

Al llarg de la història hi ha hagut qui ha parat atenció als canvis que s’anaven produint en les seves societats. Per exemple, en Bob Dylan va utilitzar aquest tòpic per a la seva conegudíssima cançó “The times they are a-changin”. Fent una cerca ràpida podem veure que aquesta cançó té més de 99 milions de reproduccions a les plataformes de música digital. Des d’una perspectiva poc científica però molt lògica, podem deduir que si la gent escolta aquesta cançó és perquè, d’una manera o altra, l’entenen o fins i tot s’hi senten identificats.
 

Que el temps passa és una obvietat que no cal analitzar, però que mentre el temps passa es va omplint de fets, realitats, mentalitat, ideologies o paradigmes és una obvietat sobre la qual no hi reflexionem prou. Nosaltres, els éssers humans, som la cúspide de l’evolució ja que enlloc d’adaptar-nos al medi hem adaptat el medi a nosaltres per tal de sobreviure-hi; i sense conformar-nos amb el fet de sobreviure, també hem volgut viure.
 

La gran capacitat que ens ha permès viure més enllà de sobreviure ha estat la capacitat simbòlica que ens ha permès generar un pensament complex, que ha garantit la transmissió de la cultura d’unes generacions a les altres. Posarem un exemple per tal de fer-ho més clar: la nostra generació no ha hagut d’inventar les rentadores ni el seu procés de fabricació ja que l’hem après de les generacions precedents. I quina sort! Aquest desenvolupament està arrelat a la nostra història i configura la nostra identitat.
 

Actualment també vivim en temps de canvi, el sistema-món que s’està configurant a partir dels grans avenços tecnològics que s’han produït en les darreres dècades requereix nous reptes ètics i educatius. Les tecnologies avancen molt ràpid, però les mentalitats ho fan més a poc a poc; aquest fet pot provocar un desajust que pot afectar la naturalesa social de la nostra espècie. El desenvolupament tecnològic va lligat a grans dilemes ètics als quals haurem de donar resposta. Mantenir la ment oberta és imprescindible per viure plenament en una societat de canvi, però alhora, necessitem brúixoles i referents per tal de no perdre’ns en aquestes aigües noves que anem solcant.  Precisament aquestes brúixoles són els referents que ens han precedit i que ens lleguen tot el seu aprenentatge. Realment implica una revolució molt més gran l’invent d’internet que el descobriment del foc? Agafar perspectiva històrica ens obliga indiscutiblement a relativitzar.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: