Professora de la Facultat de FPT - URL. Especialista en trastorns de conducta alimentària
03.08.23
La prevenció dels trastorns alimentaris en el lleure
Temps de lectura: 4 minuts
Quan parlem de prevenció dels trastorns alimentaris en el lleure no és necessari que parlem directament del propi trastorn, sinó que a partir de la promoció dels factors de protecció, que són aquells que ajuden a no caure en qualsevol malaltia, podem fer moltes accions en el lleure abans que es pugui desenvolupar un TCA (Trastorn de Conducta Alimentaria). Aquí, la proposta que us faig serà la de treballar a partir de tres eixos fonamentals per evitar l’evolució d’aquest trastorn a partir de potenciar diverses àrees de l’infant i/o jove de l’esplai: aspectes personals-emocionals, aspectes socials i aspectes sobre els hàbits alimentaris.
Així doncs, el treball que es pot fer des de l’esplai per prevenir aquest trastorn és infinit... A continuació us faig una sèrie de propostes que poden ajudar-vos a actuar amb els infants i joves sobre aquesta temàtica i a partir de la vostra creativitat i coneixement del grup i de l’entorn sabreu com dur-les a terme.
Primer de tot cal tenir en compte que des del lleure es pot treballar en tres diferents moments:
Com veieu, qualsevol ocasió és bona per treballar aspectes relacionats amb els trastorns de la conducta alimentària amb infants i joves a l’esplai.
A continuació us proposo treballar, a partir de dinàmiques, la prevenció dels TCA, centrant-nos en tres aspectes:
Des de cadascuna d’aquestes situacions el què fem i decidim com a monitors serà un exemple que aprendran des de la vessant alimentaria. Un altre moment molt interessant en aquest sentit pot ser quan fem un taller de cuina, què els hi ensenyem? Com ho fem? Els ajudarà a entendre millor la seva responsabilitat davant el què escullen per menjar? Des d’aquests espais podem compartir molts coneixements, experiències, receptes, idees i alhora, passar-nos-ho molt i molt bé. Serà també important tenir en compte a la família en tots aquests petits moments en què podem treballar la prevenció a partir de diverses activitats. Fer partícips als pares serà molt important, per exemple, treballar pares i fills en el menjar; aprendre a compartir els espais per cuinar, per parlar, per compartir…donar eines i apoderar també a les mares per fer una dieta equilibrada a casa segons les seves possibilitats.
En resum, l’esplai es un espai molt adequat per poder fer prevenció dels TCA i treballar de forma conjunta infants, joves, monitors i família. Caldrà doncs oferir espais per poder dinamitzar aquestes propostes.
Article publicat a l'Estris 199- Transtorns alimentaris
Educació en el lleure alimentació