15 excursions des d’una estació de tren de Catalunya

15 excursions des d’una estació de tren de Catalunya

Propostes excursionistes per fer amb agrupaments i esplais des de diferents estacions de tren de Catalunya

02.09.24 Pau Pujol

Temps de lectura: 8 minuts

Els esplais i agrupaments volem anar d'excursió a la muntanya, organitzar sortides i travesses per arreu de Catalunya, però en la seva preparació sovint hem de fer mans i mànigues per fer front a un tema: el transport des de l'origen.

L'accessibilitat als punts d'inici de les excursions somiades, sovint ens requereix una considerable inversió econòmica, com per exemple contractar els serveis d'un autocar; per aquest motiu, sovint prioritzem un transport més còmode a nivell logístic i un xic més econòmic: el tren.

Catalunya és un territori amb una xarxa de ferrocarril que permet arribar a molts punts del país, igual que l'estat espanyol, el sistema és radial i absolutament totes les línies de tren passen per la ciutat de Barcelona.

A les portes de l'inici de curs als agrupaments i esplais, i amb el marc d'un nou calendari ple de noves activitats, fem un seguit de propostes excursionistes que podem fer des de diferents estacions de tren de Catalunya. 

Les rutes que us proposem són les següents:

1. El Corredor des de LLinars del Vallès

Arribem a Llinars del Vallès amb el tren de Rodalies de la línia R2 Nord. L'excursió surt des del mateix poble i enfila el massís del Corredor (seguint parcialment el GR-92), passant per llocs com Sant Andreu del Far, el Puig Aguilar (528 m), el Santuari del Corredor, el Dolmen de Ca l'Arenes i l'Alzina de Can Farrerons abans d'arribar novament a Llinars del Vallès. Una excursió circular que ens permetrà descobrir part del massís i veure'n grans indrets i panoràmiques vallesanes i costaneres. [25 km. +845 m, circular]. Vegeu el Wikiloc proposat, aquí

2. El mirador d’Osona des de Sant Quirze de Besora

Som al cor d'Osona, a Sant Quirze de Besora, on arribem amb tren de Rodalies de la línia R3. L'excursió comença en aquesta vila i finalitza al poble de Torelló, on podrem tornar a agafar el tren de la mateixa línia. Seguint el GR-3 des de St. Quirze de Besora, enfilem la Serra de la Cogulera, fins al capdamunt de la Serra de Bellmunt on es troba, en un esplèndid mirador natural de la comarca d'Osona, el Santuari de Bellmunt (1.247 m); des del cim, comença el descens de la serra pel GR-151 -també conegut com el Camí Oliba- fins al poble de St. Pere de Torelló, arribant a través de prats, al final de l'excursió, Torelló. [21 km. +850 m, circular]. Accés al track.

3. La Mola de Colldejou des de Pradell de la Teixeta 

El Baix Camp acull una de les muntanyes més emblemàtiques del sud de Catalunya, la Mola de Colldejou, un massís solitari enmig de la Serralada Prelitoral, on es troben les restes d'edificacions militars de les guerres carlines, a més de ser una de les millors talaies naturals de la contrada. L'excursió lineal comença a Pradell de la Teixeta, a la seva estació de tren de Rodalies de la línia R15 (pas per St. Vicenç de Calders i Tarragona). Comencem l'excursió cap a la Torre de Fontaubella (Priorat), des d'on ja enfilem l'altiplà per l'Obaga de la Mola; el darrer tram d'ascens compta amb una bona sorpresa, la grimpada per la Canal del Mig, la qual condueix directament al cim de la Mola de Colldejou. La panoràmica de la Mola és espectacular, poden identificar clarament les serres del Montsant, de Tivissa i el massís dels Ports en primer terme. El descens és més gradual per l'altre vessant de la muntanya, arribant al Coll del Guix i d'allí resseguir la falda fins a Marçà, on podrem agafar un tren de tornada, de la mateixa línia R15 de Rodalies (Marçà-Falset). [15 km. +640 m. Itinerari lineal]. Accés al track.

4. El Castell de Castellolí des de la Pobla de Claramunt 

La Pobla de Claramunt és una petita vila de l'Anoia i, arribats amb el tren de FGC de les línies R6 o R60 (amb pas per Martorell), comencem l'excursió seguint el GR-172 fins al Turó de la Monjoia (515 m), des d'on s'albira la fita de la sortida, el Castell de Castellolí; es tracta d'una fortificació ben enrunada la qual queda situada al capdamunt d'un altiplà ben definit, convertint el castell en una talaia increïble, sobretot per badar amb el massís de Montserrat i els boscos de Roques Blanques. El retorn a la Pobla de Claramunt es pot fer pel mateix camí d'ascens o per un d'alternatiu que permet tancar el recorregut circular descobrint alguna sorpresa de la zona, com per exemple la Roca Cagadora, una roca ben aïllada del camí, la qual té una cavitat amb un forat com si fos una comuna, d'aquí li ve el nom pintoresc. [13,9 km. +410 m, circular]. Accés al track. 

5. Les vinyes del Penedès des de l’Arboç 

Arribem a l'Arboç (Baix Penedès) amb el tren de Rodalies de la línia R4. La caminada, assequible per a totes les edats, és circular i ronda conreus i vinyes de la comarca. Sortim de l'Arboç, vora el camp de futbol, travessant la via del tren i direcció a Mas Blanc, des d'on caminarem per camins de terra entre vinyes -recomanem seguir atentament el recorregut proposat, i no accedir a finques particulars-; a mitja sortida s'arriba a Cornudella i ressegueix el seu barranc i vinyes fins a Banyeres del Penedès, on ja es clou el recorregut fins a l'Arboç havent conegut el paisatge penedesenc. [14 km. +120 m, circular]. Accés al track. 

Podeu consultar el mapa amb les rutes i el seu corresponent track a Wikiloc aquí:

6. Delta del Llobregat des de Viladecans 

Viladecans acull la descoberta d'un racó idíl·lic del Delta del Llobregat; hi arribem amb el tren de Rodalies de la línia R2. L'excursió ens presenta la Reserva Natural Parcial del Remolar Les Filipines. Sortim de Viladecans seguint l'itinerari vora la Riera de Sant Climent, fins a arribar a l'entrada de l'àrea protegida, on trobem un mirador i l'inici del recorregut lineal. Més informació, aquí. [20 km. +20 m, itinerari lineal i dades d'anada i tornada]. Accés al track.

7. Sant Joan de la Muntanya des de Montblanc

La Conca de Barberà acull la proposta excursionista; sortim des de Montblanc i, on arribem amb el tren de Rodalies de la línia R13 (pas per St. Vicenç de Calders), enfilem muntanya amunt pel GR-171, on ràpidament el deixarem enrere resseguint el Barranc de Sant Joan fins a la falda de La Tossa (546 m) on ja albirem la Serra de Prades. Seguint el sender, ja s'intueix la fita de l'excursió i aviat arribem a l'ermita de Sant Joan de la Muntanya, una talaia fantàstica amb moltes sorpreses i amb una gran panoràmica de la conca lleidatana. El descens es pot fer pel GR-175 o per una nova proposta, passant per la Font de la Mare de Déu i altres racons del bosc tornant a Montblanc. [10 km. +420 m, circular]. Accés al track.

8. Volta al Pantà de Sant Llorenç de Montgai

Sant Llorenç de Montgai acull un dels pantans més accessibles de la Noguera, de fet arribem a la vila amb tren de FGC de la línia Lleida-Pirineus. L'itinerari és clar i assequible per a totes les edats, on el pantà serà el protagonista de l'excursió; alhora, comptem amb un mirador d'aus, per intentar contemplar la fauna autòctona i reposar de la sortida. El recorregut és circular i ronda la riba del pantà i la falda de l'imponent Monteró (574 m); finalment es creua la presa de l'embassament i es torna al poble de St. Llorenç de Montgai. Cal fer esment que la mateixa línia de tren, amb enllaç a Lleida, continua fins a La Pobla de Segur (Pallars Jussà), des d'on podem accedir al Pirineu més axial de Catalunya. [9,7 km. +220 m, circular]. Accés al track. 

  • Congost de Mont-rebei, des d'Àger (estació de FGC, Lleida-Pirineus) podrem emprendre el GR-1 i programant diferents etapes de ruta pel Montsec d'Ares, caminarem per l'admirat i concorregut Congost de Mont-rebei; Vegeu recorregut via FEEC, aquí.

9. Muntanya de Montserrat des de Sant Vicenç de Castellet

La Muntanya de Montserrat és dels massissos més emblemàtics del país i són moltes les excursions que ronden la serra; l'excursió que presentem uneix dues viles bagenques, on podem arribar amb tren de Rodalies de la línia R4, Sant Vicenç de Castellet i Monistrol de Montserrat. L'itinerari permet descobrir el massís montserratí des del seu vessant oriental, resseguint el GR-4 des de St. Vicenç de Castellet, passant per St. Jaume de Castellbell, el Torrent de Martorell i Sta. Cecília de Montserrat, on ja podrem reposar i admirar la magnitud de la muntanya a la seva falda. El recorregut continua fins a la vertical de St. Benet de Montserrat, on comença el descens fins a la vila de Monistrol de Montserrat. [17,2 km. +700 m; recorregut lineal i de St. Vicenç a Monistrol, garantint un ascens graduat]. Accés al track.

10. El mirador de l’Alt Empordà des de Vilajuïga

Vilajuïga és una petita vila de la comarca de l'Alt Empordà, hi arribem en tren de Rodalies de les línies, R11 o RG1 (amb pas per Maçanet-Massanes). A Vilajuïga també hi trobem el punt d'entrada al Cap de Creus, on el parc té el punt principal d'informació, per tal d'acompanyar les nostres sortides i activitats en l'espai protegit. Sortim caminant del poble en direcció Pau, i ben aviat tombem cap a la falda de la imponent serra que ens queda al nord; la Serra de Rodes serà la protagonista de l'excursió i un sender que ronda dòlmens ens condueix fins a Mas Ventós. El camí proposat, gira per una pista forestal fins al Coll del Mosquit, on va carenejant fins a arribar a albirar la fita de la jornada, el castell de Verdera. El sender que resta fins al cim, és clar i requereix certa atenció en algun tram, la panoràmica no deixa indiferent en cap moment, i ja al cim de Sant Salvador de Saverdera (670), contemplem la immensitat del Cap de Creus, de tota la comarca empordanesa i a l'horitzó diferents massissos catalans. El descens del cim ens permet conèixer el conjunt monàstic de Sant Pere de Rodes, un excel·lent testimoni del romànic català. Ja cloent el recorregut, passem pels vestigis de Sta. Helena de Rodes i seguim el GR-11 fins a arribar al poble de Llançà, on podem tornar a agafar el tren de Rodalies de la mateixa línia (R11 o RG1). [18,4 km. +670 m; itinerari lineal, amb inici a Vilajuïga i final a Llançà]. Accés al track. 

11. Cim del Taga des de Ribes de Freser

Al cor del Ripollès s'hi troba la vila de Ribes de Freser, on arribem amb el tren de Rodalies de la línia R3 i, des del poble pujarem a una de les muntanyes més icòniques de la contrada. El Taga es presenta imponent a la Vall de Ribes i el camí que l'enfila no deixa incògnites, puja i puja. Sortim de Ribes de Freser per la zona de la Massana i enllaçant amb l'itinerari d'ascens a la Collada del Manter, el qual ens condueix directament fins al cim ripollès; ja a 2.039 m. D'alçada, podem badar i gaudir de les capçaleres dels rius Ter i Freser i intuir la Vall de Núria; el descens proposat -tot i que es pot desfer el camí d'ascens- passa pel Coll de Jou i d'allí recorre la falda de la muntanya fins a novament, arribar a Ribes de Freser. [17 km. +1.130 m]. Accés al track. 

12. GR-92 des del Baixador de Vallvidrera

Presentem tres itineraris des de l’estació del Baixador de Vallvidrera (Barcelona), on hi arribem amb tren de FGC de les línies S1 i S2 (amb pas per Plaça de Catalunya i Sant Cugat del Vallès). Ja a l’estació podem resseguir el GR-92 en dues direccions: 

  • GR-92 direcció Molins de Rei (itinerari lineal), amb un ascens suau passant pel Turó de Can Pasqual, el Turó d’en Serra i Santa Creu d’Olorda, on ja emprendrem el descens fins a Molins de Rei, on podrem agafar el tren de Rodalies de les línies R1 o R4. [10,4km. +270m.]. Accés al track.
  • GR-92 direcció el Tibidabo (itinerari circular), amb un ascens gradual fins al punt més alt de la Serra de Collserola, el Tibidabo (516m.), passant pel Turó d’en Ferrer, el Coll de la Vinassa i el parc d’atraccions del Tibidabo, on podem contemplar una panoràmica esplendida de la ciutat de Barcelona. [8,3km. +290m.] Accés al track. 
  • GR-92 direcció a Sant Cugat del Vallès (itinerari lineal), on seguim el GR-92 passant per la falda del Tibidabo i el Mirador de la Font Groga; ja el Coll de l’Erola, deixem el sender i seguim el Torrent de la Salamandra fins a l’ermita de Sant Medir, on el GR-6 ens conduirà fins a Sant Cugat del Vallès, passant pel popular Pi d’en Xandri; a St. Cugat del Vallès, podem agafar el tren de FGC (línies S1 i S2) o Rodalies (línia R8, sense pas per Barcelona). [14km. +460m.] Accés al track. 

13. Cim de la Mola des de Terrassa

La Mola, el cim més emblemàtic del Vallès Occidental, és el protagonista de la sortida des de Terrassa, una ciutat on arribem amb tren de Rodalies de la línia R4, baixant a l'Estació del Nord. Sortim de Terrassa en direcció Matadepera resseguint la Riera de les Arenes i ja dins del poble, en direcció el Massís de St. Llorenç del Munt i l'Obac i la zona del Cavall Bernat; ja al Cavall Bernat, el sender és clar i molt intuïtiu; l'ascens és molt assequible i ombrívol en bona part del camí. Ja a la Mola (1.103 m), la panoràmica vallesana i catalana és espectacular en els dies més clars; el descens recorre els Cingles dels Cavalls -direcció Can Robert- i seguit, desfem camí cap a Matadepera i Terrassa. [20 km. +1.250 m, circular]. Accés al track. 

14. Via Verda del Carrilet des de Girona

Fem una proposta ciclista (o caminant) per les terres de Girona; arribem a la seva capital, a Girona, amb tren de Rodalies de les línies R11 o RG1 i per la ciutat passa la popular via verda del Carrilet, la qual podríem dividir en dos trams, l'un des de Girona fins a Olot (recorregut) i l'altre, de Girona a Sant Feliu de Guíxols (recorregut); proposem pedalar fins a St. Feliu de Guíxols, la qual es pot fer en una jornada o dividir l'itinerari (42 km, anada) en els trams que es consideri, pernoctant en càmpings o altres instal·lacions juvenils. La ruta transcorre per camins de paviments de terra, molt accessible i amb indicadors molt clars al llarg del recorregut; passa per viles com Quart, Cassà de la Selva, Llagostera, Sta. Cristina d'Aro i St. Feliu de Guíxols, on hauríem de fer la volta i retornar a Girona per la mateixa via o cercar una opció de transport alternatiu per tornar a origen. [42 km. +180 m, anada]. Accés al track. 

15. De Blanes a Lloret de Mar per cales del Maresme

La costa del Maresme compta amb grans racons amagats, que no deixen indiferent i sorprenen respecte a la Costa Brava o la Costa Daurada, per això proposem arribar a Blanes (Maresme) amb tren de les línies R1 o RG1, on començarem l'excursió costanera fins al poble de Lloret de Mar. El GR-92 ens acompanya durant gran part del recorregut, descobrint-nos cales, platges i miradors naturals, com Cala Treumal, la Platja de Sa Boadella i la Punta d'en Rosaris. Un itinerari exigent que el mar permetrà refrescar als participants en les jornades d'excursió més caloroses. [18 km. +630 m, circular]. Accés al track. 

 

A continuació teniu altres excursions (d'un o més dies) des d’una estació de tren de Catalunya publicades a la revista Estris:

  • Travessa per la Cerdanya des de Puigcerdà [5-7 dies, inici i final: Puigcerdà (R3 de Rodalies)]. Consulteu-la aquí.
  • De Vilanova i la Geltrú a Sitges [linial, inici a Vilanova i la Geltrú i final a Sitges (R2 Sud de Rodalies)].Consulteu-la aquí.
  • Serralada Litoral des de Premià de Mar [circular, inici i final: Premià de Mar (R1 de Rodalies)]. Consulteu-la aquí.
  • Ascens al Puigmal des de Queralbs [circular, inici i final: Queralbs (Cremallera de Núria de FGC amb enllaç amb tren a Ribes de Freser, R3 de Rodalies)].Consulteu-la aquí.
  • Ascens al Torreneules des de Queralbs [circular, inici i final: Queralbs (Cremallera de Núria de FGC amb enllaç amb tren a Ribes de Freser, R3 de Rodalies)]. Consulteu-la aquí

El portal web de la FEEC també publica recorreguts com els següents: 

  • Manresa és una ciutat per on passen molts senders de gran recorregut i pot ser un molt bon inici de rutes de diversos dies per Catalunya; s'hi pot arribar amb tren de les línies R4 i R12. Els senders són el GR-3, GR-4, GR-151, GR-179 i PR-C 130: en podeu trobar referències aquí.
  • El GR-5 o Sender dels Miradors, un recorregut de més de 200 km, el qual requereix gairebé 10 jornades per assolir-lo, que recorre part de Catalunya, endinsant-se i descobrint increïbles espais naturals com el Massís del Garraf, el Penedès, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el Montseny i el Montnegre-Corredor. Podeu enllaçar amb el sender al seu inici, Vilanova i la Geltrú (Rodalies, R2 Sud entre d'altres), Gelida (Rodalies, R4), Monistrol de Montserrat (Rodalies, R4; FGC R5 o R50), Aiguafreda (Rodalies, R3), Sant Celoni (Rodalies, R2 Nord o R11) i el seu final, Canet de Mar (Rodalies, R1 o RG1). Podeu trobar referències del sender aquí.
    El GR-11 o Sender dels Pirineus travessa tots els Pirineus, des del vessant mediterrani fins al cantàbric, convertint-se en una de les travesses més exigents per a qualsevol persona que practiqui el pirineisme; podem enllaçar amb aquest recorregut a la ciutat de Puigcerdà, arribant-hi amb el tren de Rodalies de la línia R3. Podeu trobar referències aquí.
  • El GR-92 o Sender de la Mediterrània ressegueix tot el litoral de Catalunya, des del Cap de Creus fins a les Terres de l'Ebre. La FEEC presenta un excel·lent resum de l'itinerari en etapes que poden guiar qualsevol travessa o excursions des d'una estació de tren, vegeu-lo aquí.

Editat per:

En conveni amb:

Amb la col·laboració de: